Made-in-Europe.nu
robojob

Functionaliteit als service: programmeren CNC en robot wordt service via cloudplatform

Het programmeren van CNC-machines en flexibele robotsystemen wordt in de toekomst een service die aangeboden wordt via cloudplatformen. Slechts een beperkt aantal zaken, zoals veiligheid, worden dan nog lokaal geregeld, voorspelt de Duitse professor Thomas Bauernhansl.

 

Fraunhofer expert aan vooravond AMB: plug and produce vereist ander NC platform dan klassieke besturing

 

Robottechnologie is een van de thema’s op de komende AMB in Stuttgart. Niet alleen automatiseringsbedrijven, ook machinefabrikanten zullen er hun nieuwste systemen tonen, zoals DMG Mori dat op de AMB Robo2Go introduceert. In totaal zijn op de beurs meer dan 30 aanbieders van automatiseringstechnologie te zien.

 

Toekomstvisie op automatisering van het Fraunhofer IPA. Mens en robot werken samen.
Toekomstvisie op automatisering van het Fraunhofer IPA. Mens en robot werken samen.

 

Plug and produce

Professor Thomas Bauernhansl, hoofd van het Institut für Industrielle Fertigung und Fabrikbetrieb (IFF) van de Universität Stuttgart en het Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) gelooft niet dat de robot de klassieke freesmachine gaat vervangen. “De robot beschikt niet over de vereiste nauwkeurigheid en dynamiek.” Wel denkt hij dat de grens tussen robot en machine vervagen. “Ze staan niet langer naast elkaar maar groeien naar elkaar toe.” Hij verwacht een snelle opmars van de modulaire systemen in de verspanende industrie. Robotsystemen van de diverse systeemaanbieders worden steeds flexibeler, omdat de eindgebruiker eenvoudiger wil opschalen van bemand naar semi onbemand en helemaal onbemand werken en weer terug. Doordat de leveranciers van robotsystemen steeds meer kennis krijgen van de CNC machines, ontwikkelen ze hun systemen richting plug and produce. Bauernhansl ziet hier echter een beperking: “Componenten van de machine moeten makkelijker uitwisselbaar worden. Zodat je bijvoorbeeld een palletwisselaar of een robot snel kun aansluiten en weer kunt loskoppelen.” Plug and produce is niet alleen een kwestie van technische haalbaarheid, ook de economische aspecten spelen een rol.

 

Bauernhansl
Professor Bauernhansl blikt aan de vooravond van de AMB 2016 vooruit naar de ontwikkelingen op het vlak van automatisering.

Klassieke NC hardware verdwijnt

Professor Baurnhansl ziet op dit punt de besturing van CNC machines zich ontwikkelen in de richting van plug and produce. Numerieke besturing gebaseerd op vaste bedradingen en hardware hebben in zijn ogen geen toekomst meer. “Voor plug and produce moeten de componenten zelf intelligenter worden, bijvoorbeeld de robot, de grijper of de spindel. Deze autonome systemen hebben straks hun eigen microcontroller en registreren zich op het platform via een interface.” Op dat moment kan de CNC operator eenvoudig de verschillende componenten zo configureren en programmeren dat ze precies afgestemd zijn op de taak die op de machine uitgevoerd gaat worden. De Fraunhofer IPA directeur ziet dit configureren en programmeren op termijn zelfs een dienst worden die extern via een cloudplatform wordt aangeboden. “Uiteindelijk zal slechts een klein aantal taken nog lokaal worden geregeld, bijvoorbeeld beveiliging. Functionaliteit als een service is een grote trend.”

De AMB is de tweede grootste metaalbewerkingsbeurs in Europa en vindt van 13 tot en met 17 september plaats in de Messe Stuttgart

 

Pin It on Pinterest