Made-in-Europe.nu
pcd endmill

Van Frankenhuyzen automatiseert ontwerp-, bestel- en productieproces PKD frezen

Met een unieke smart industry oplossing gaat Industrieslijperij Van Frankenhuyzen in september de Noord-Amerikaanse markt verkennen. In de webshop PCD Endmill van de gereedschap producent configureren klanten hun eigen PKD schachtfrezen in vijf stappen, waarna ze met één druk op de knop de productie ervan in de slijperij in Lexmond starten. Levertijd: 5 tot 10 dagen. Kosten: seriegrootte 1 kost per frees hetzelfde als seriegrootte 100.

 

Gereedschap producent met smart industry oplossing de Amerikaanse markt op

Industrieslijperij Van Frankenhuyzen is een van de deelnemers aan het Holland High Tech Paviljoen van Koninklijke Metaalunie op Industrial Supply NA, een industriebeurs die samen met de IMTS in Chicago plaatsvindt. De beurs komt precies op het goede moment voor de gereedschapmaker. “Ons hele systeem is klaar, pilootklanten werken er al mee; nu is de tijd om naar buiten te treden. En ik denk dat er in Amerika voor ons specifiek product wel een markt te vinden is”, zegt Jan van Frankenhuyzen. Sterker nog: hij heeft al enkele kleinere klanten in de VS.

 

Lees hier meer over het Holland High Tech paviljoen van de Metaalunie op de beurs in Chicago

 

Design-, productie- en logistiek proces geautomatiseerd

De Nederlandse gereedschap producent zet een grote stap richting smart industry. De voorbije vier jaar heeft Jan van Frankenhuyzen met zijn team het volledige ontwerp-, slijp- en logistieke proces voor de productie van PKD schachtfrezen geautomatiseerd. Het doel: kortere doorlooptijden en kleinere seriegroottes efficiënt produceren. “Klanten willen geen levertijden meer van 10 tot 12 weken”, zo legt de ondernemer uit. Een van de specialiteiten van de gereedschap producent is het op maat slijpen van diamantfrezen, onder andere voor de luchtvaartindustrie. Dat was een tijdrovend en kostbaar proces: de frees tekenen, offerte aanvragen bij de diamantleverancier, tekening en offerte naar de klant sturen, eventuele aanpassingen doen, slijpen en dan de logistieke afhandeling. Alleen al de offerte vergde vier tot vijf dagen. In die tijd kan de frees nu al klaar zijn. Jan van Frankenhuyzen: “In onze webshop PCD Endmill configureert de klant zijn eigen frees. In vijf stappen gaat hij van tekening naar het plaatsen van de order.” De klant ziet online de kostprijs van de frees. Drukt hij op de bestelknop, dan wordt de order automatisch via het ERP-systeem doorgesluisd naar de productieafdeling en naar de machines. Zelfs de koppeling naar UPS is geautomatiseerd. “En de klant kan zien waar zijn order zich in het proces bevindt.” Levertijd van de nieuwe speciaal frezen: 5 tot 10 werkdagen. Jan van Frankenhuyzen ziet deze stap als een noodzakelijke ontwikkeling om te kunnen blijven concurreren. “We hoeven niks meer op voorraad te maken, we leveren sneller en we kunnen seriegrootte 1 aan: de vroegere stuksprijs van een serie van 100 frezen is nu die van 1 geworden.” Dat geeft de gereedschap producent een voorsprong in een markt waarin verspaners steeds minder hoogwaardige gereedschappen op voorraad willen.

 

Van Frankenhuyzen
De productie van de PKD schachtfrezen is volledig geautomatiseerd. De klant stelt zelf de productie in gang door via de webshop te bestellen.

 

Verbreding klantenbestand

Jan van Frankenhuyzen gaat PCD Endmill, de smart industry oplossing uit de polder presenteren op de Noord-Amerikaanse metaalbewerkingsbeurs. Hij neemt zijn programmeur van de webshop mee. “Ik wil vooral luisteren naar wat de Amerikanen ervan vinden, want daarvan kunnen we leren hoe we het systeem nog kunnen verbeteren.” Tot nog toe zijn het namelijk enkele grotere pilotklanten uit de aerospace industrie die mee hebben gedaan aan de ontwikkeling. Bij hen loopt het goed. “Ik wil nu meer kleinere klanten; de toeleveranciers van Boeing. Maar ook de automotive is belangrijk voor ons. In de regio rond Chicago zit veel automobielindustrie, dus ook veel matrijzenmakers. Onze frezen zijn ook heel goed voor het bewerken van grafiet. Daar liggen dus ook kansen.”

 

Made in America met Hollandse frezen

Hoewel hij al enkele kleinere klanten in de VS heeft, kent hij de Amerikaanse markt verder eigenlijk niet. Hij ziet echter kansen nu de maakindustrie er weer groeit. Als de Amerikanen meer productie in eigen land willen – waar de Amerikaanse overheid op aanstuurt – dan kan Van Frankenhuyzen hen helpen de producten kwalitatief hoogstaand en efficiënt te maken met de Nederlandse gereedschappen. En zijn nieuwe webshop maakt internationaal zakendoen ook voor een bedrijf met slechts negen medewerkers relatief eenvoudig. Tijdsverschillen bestaan er voor de webshop immers niet meer. Als de medewerkers in Lexmond straks op een oor liggen, loggen de Amerikaanse klanten in om geautomatiseerd offertes op te vragen en bestellingen te plaatsen. Hooguit tien werkdagen later hebben ze hun eigen PKD schachtfrees in huis. Made in Lexmond.

De bijzondere gereedschaptool is natuurlijk ook voor Europese klanten beschikbaar. Alle informatie hierover vind je op PCD Endmill.

 

Pin It on Pinterest