Made-in-Europe.nu
robojob software

RoboJob: nieuw softwareplatform verkort programmeertijd

RoboJob heeft op de AMB het nieuwe softwareplatform voor de robotcellen gepresenteerd. Trefwoorden zijn Industrie 4.0 en intuitieve bediening. De intelligentie in het systeem maakt het programmeren opnieuw een stuk gemakkelijker voor de operator.

 

RoboJob zoekt aansluiting bij Industrie 4.0 gedachte

RoboJob richt zich al vanaf het begin op het automatiseren van kleine series, zowel in frees- als draaiwerk. Essentieel is een korte programmeertijd voor de robot. Voor de ontwikkeling van het nieuwe platform zijn de software-engineers van het Belgische bedrijf helemaal opnieuw begonnen. Niet doorontwikkelen op een bestaand systeem, maar met een blanco papier herstarten. “We hebben een volledig nieuw platform op poten gezet, waarbij alle bestaande functionaliteiten uit de vorige versie mee werden opgenomen”, zegt Peter De Roovere, R&D manager.

Turn assist
De RoboJob Turn Assist 250.

Kortere programmeertijden

De nadruk bij het ontwikkelen van het nieuwe programmeerplatform heeft gelegen op bedieningsgemak en nog kortere programmeertijden om de cel om te stellen op een ander product. Dat is volgens Jelle De Roovere, business development manager, wat de bedrijven verwachten van Industrie 4.0. Meer flexibiliteit, hoger rendement. Om dat waar te maken wordt onder andere meer gebruik gemaakt van 3D visualisaties. Veranderingen in de afmetingen van het werkstuk worden direct op het bedieningsscherm zichtbaar gemaakt in het 3D model. Ook hoe de grijper het werkstuk pakt en hoe het in de klem of de klauwplaat wordt geplaatst, wordt zichtbaar met de 3D visualisatie. Bijzonder is dat de operator zelf de kijkhoek kan aanpassen. Hij kan virtueel vooraf vanaf elke hoek controleren hoe een handeling er uit ziet. Dat zorgt eveneens voor meer zekerheid vooraf, voordat de bewerking in de machine start.

 

Intelligent systeem

RoboJob gaat met de nieuwe besturing nog een stap verder dan visualisatie. Het softwareplatform beschikt over zoveel intelligentie dat het automatisch voorstellen doet voor grijpers. Afhankelijk van de vorm en afmetingen van het werkstuk die de operator ingeeft, stelt de software grijpers voor. Ook wordt een voorstel gedaan hoe de robot het werkstuk het beste kan pakken en in de opspanning kan plaatsen. Hiermee bespaart de operator programmeertijd. Hij behoudt wel de vrijheid om aanpassingen te doen of zijn eigen werkzijde te programmeren.

 

amb
RoboJob kijkt terug op een goede deelname aan de AMB.

Duitsland grootste afzetmarkt

Dat RoboJob de AMB in Stuttgart heeft gekozen voor de lancering van het nieuwe platform, is niet verwonderlijk. Ik korte tijd heeft de Duitse markt zich voor de Belgische system integrator ontwikkeld tot de belangrijkste afzetmarkt. RoboJob profiteert daarbij van de sterk stijgende vraag naar flexibele automatiseringsconcepten in Duitsland. Robots zijn hier net pas aan hun opmars in de verspaning begonnen. Ondertussen zijn er al meer dan de geplande 150 systemen geplaatst, mede dankzij de samenwerking met machinebouwers Mazak, Doosan en Okuma. Jelle De Roovere ziet de Duitse interesse als een direct gevolg van het Industrie 4.0 programma in Duitsland. Automatisering is volgens hem een van de hoekstenen van Industrie 4.0. “Klanten en hun partners begrijpen dat ze hierin moeten investeren omdat het noodzakelijk is hun concunrrentiekracht te vergroten en hun productie effectiever te maken.” Jelle is zeer tevreden over de presentatie op de AMB: “Je merkt dat de beurs dit jaar zelfs meer internationale bezoekers heeft getrokken, zels uit landen als Frankrijk, Italië, Turkije en de Scandinavische landen.” Het nieuwe besturingsplatform werkt zowel met de Mill- als Turnassist systemen van RoboJob.

 

2 comments

Pin It on Pinterest