Made-in-Europe.nu
rotary inspector

Rotary Inspector: nauwkeurigheid on the fly

IBS Precision Engineering heeft de Rotary Inspector gepresenteerd aan een handelsdelegatie uit Taiwan. Aansluitend bezocht het gezelschap KMWE, dat het innovatieve meetsysteem voor 5-assige CNC-machines tijdens de ontwikkeling in de praktijk heeft getest. Volgende week is de Nederlands maakindustrie aan de beurt: dan organiseren IBS Precision Engineering en Dormac CNC Solutions een seminar over Rotary Inspector.

 

Meetsysteem voor 5-assers meet als enige dynamisch de nauwkeurigheid

Om CNC-operators een gereedschap in handen te geven waarmee ze snel en eenvoudig de nauwkeurigheid van hun 5-assige bewerkingscentra kunnen bepalen, heeft IBS Precision Engineering de Rotary Inspector ontwikkeld. Het bijzondere is dat de nauwkeurigheidsmeting van alle 5 de assen dynamisch gebeurt. Andere systemen meten afzonderlijk de verschillende assen. Met de Rotary Inspector krijgt de operator een realistisch beeld van de nauwkeurigheid van de machine tijdens het 5-asisg bewerken. Het tweede punt waarop het systeem zich onderscheidt, is de snelheid. Binnen enkele minuten is de meting verricht. Inclusief de opbouw vergt de meting niet langer dan een half uur tot een uur. De snelle opbouw van de meting komt onder andere doordat alles draadloos gebeurt, via een eigen WIFI netwerk van het meetsysteem zelf.

 

QC-check en inzicht in machinekwaliteit

Henny Spaan van IBS Precision Engineering presenteerde het systeem aan een handelsdelegatie uit de Taiwanese stad Taichung die afgelopen weekend de regio Eindhoven bezocht. Guido Florussen, die het ontwikkelteam heeft aangestuurd, verzorgde daarna de demonstraties voor de groep van ongeveer 60 Taiwanese deelnemers. De Rotary Inspector kan zowel ingezet worden als een QC-check bij serieproductie als ook om de nauwkeurigheid van de 5-asisge machines door de tijd heen te bewaken. De gemeten afwijkingen worden overgenomen worden in de offset van de machine. Rotary Inspector draait nu nog op een laptop, maar Guido Florussen en zijn team werken aan een versie waarbij de software in de machinebesturing geïntegreerd wordt. “Dan kun compensatiewaarden automatisch worden overgenomen, wat de kans op foute invoer elimineert.”

 

KMWE: Betrouwbare precisie productie

KMWE heeft inmiddels ervaring met het systeem opgedaan doordat het in de ontwikkelfase betrokken is geweest. De high tech toeleverancier heeft het systeem op 5 verschillende machines in gebruik. Marc Evers, COO: “Dit helpt ons om de nauwkeurigheid vanaf de eerste bewerking te monitoren. Het helpt daarnaast in de procesbewaking in onze productieafdeling. Bottom line helpt dit om pro-actief en betrouwbaar te reageren in de verspanende productie.”

Van links naar rechts Kees Karsten (Dormac CNC Solutions), Guido Florussen (IBS Precision Engineering) en (Dormac)
Van links naar rechts Kees Karsten (Dormac CNC Solutions), Guido Florussen (IBS Precision Engineering) en Rob de Jong (Dormac)

 

Dormac: gereedschap voor onderhoudmonteurs

Kees Karsten van Dormac CNC Solutions voegt er nog een andere functie aan toe. Dormac CNC Solutions is betrokken geraakt doordat IBS Precision Engineering voor de eigen testen een Litz LU 800 5-assig bewerkingscentrum inzet, geleverd door Dormac. Kees Karsten: “Met de Rotary Inspector kunnen wij nieuwe machines veel sneller en nog nauwkeuriger opleveren bij de klant. In plaats van een hele dag te meten, hebben we nu binnen een uur de afstelling van de machine perfect in orde.” Bij Dormac CNC Solutions verwacht men dat de Rotary Inspector tot de vaste gereedschapset van de onderhoudmonteurs gaat behoren. Op dinsdag 4 oktober organiseren Dormac CNC Solutions en IBS Precision Engineering een seminar over het gebruik van de Rotary Inspector om de nauwkeurigheid in de verspaning te verhogen. Dan wordt het systeem gedemonstreerd op de Litz LU 800 in Eindhoven. Met een draaitafel van 800 mm ø, tafelbelasting 1 ton, voorzien van warmte compensatie, dubbele torque motoren is dit Litz bewerkingscentrum bijzonder geschikt voor high-end productie doeleinden. IBS en Dormac tonen hoe met de Ritary Inspector op deze machine continu zeer nauwkeurig bewerkt kan worden. Er is zowel een ochtend (10.00 uur) als een middag (15.00 uur) sessie.

 

henny spaan
Henny Spaan (links) in gesprek met onder andere burgemeester Chia-Lung Lun van de miljoenenstad Taichung en de Taiwanese ambassadeur Tom Chou.

 

Taiwanese handelsmissie

Deze handelsmissie was mede georganiseerd door het Taiwanese onderzoeksinstituut Industrial Technology Research Institute (ITRI). Dit is een partner van IBS Precision Engineering. Aan het eind van de dag ondertekenden de twee organisaties een overeenkomst die de samenwerking bekrachtigt. Doel is om het gebruik van IBS Machine Tool meetsystemen op de Taiwanese markt te vergroten. Vorige week heeft de Taiwanese machinebouwindustrie nog aangekondigd komende jaren versneld in te gaan zetten aan de ontwikkeling van Industrie 4.0 oplossingen. Daar sluit de Nederlandse innovatie naadloos op aan.

 

 

 

Hier klikken

Pin It on Pinterest