Made-in-Europe.nu
european aluminum award

3D geprinte motorfiets genomineerd voor European Aluminum Award

De 3D geprinte aluminium elektro motorfiets van APWorks is een van de nominaties voor de European Aluminum Award 2016. Een andere bijzondere nominatie is de aluminium as, die versterkt is met koolstofvezel. Deze inzending komt van HP & Engineering Community in Spanje. In totaal heeft de jury 19 inzendingen genomineerd voor de European Aluminum Award.

 

Een van de andere nominaties: aluminium versterkt met carbon

De jury heeft dit jaar uit liefst 52 inzendingen, afkomstig uit 18 landen, de nominaties voor de European Aluminium Award kunnen kiezen. De nominaties zijn tijdens de beurs (29 november – 1 december Messe Düsseldorf) allemaal te zien in het speciale paviljoen in hal 10.

 

Light Rider
APWorks gaat 50 stuks van deze Light Rider bouwen.

 

3D printen versus drukgieten

Er zitten enkele nominaties bij die duidelijk laten zien hoe productietechnologie aan het veranderen is. De lichtgewicht motorfiets van APWorks (de innovatiedochter van Airbus) is daar misschien wel het meest sprekende voorbeeld van. Het aluminium frame kent een bionische structuur en is qua gewicht en sterkte geoptimaliseerd. Het frame is een van de eerste toepassingen geprint op de nieuwe 3D metaalprinter van EOS, de EOS M 400-4 die onlangs in Chicago voor het eerst op een beurs werd getoond. De motorfiets is genomineerd in de categorie Young Talents en neemt het hierin op tegen een bevestigingsonderdeel voor zonnepanelen die op de grond worden geplaatst. Deze inzending komt van Austria Druckguss. De uitdaging was lichte constructie te ontwikkelen die wel bestand is tegen de krachten van onder andere de wind die op de bevestiging komen. De inzending toont het potentieel van gieten van structuur delen. Boeiend is dat een klassiek vervaardigd, maar doorontwikkeld product het opneemt tegen een inzending volledig gemaakt met nieuwe technologie.

 

Enkele toepassingen van de carbon versterking in de aluminium profielen.
Enkele toepassingen van de carbon versterking in de aluminium profielen.

 

Koolstof versterkt aluminium

Een van de drie nominaties in de categorie Productietechnologie, gereedschappen en machines komt van de engineering afdeling van Engi-Com (engineering bedrijf) in samenwerking met HP in Spanje. Ze hebben voor de groot formaat printers een heavy duty spindel (as voor de papierinvoer) ontwikkeld die de eigenschappen van aluminium en carbon combineert. Het aluminium – lichtgewicht, geringe stijfheid – wordt namelijk versterkt met koolstofvezels. Daardoor krijgen deze componenten een grotere stijfheid zonder dat ze zwaarder worden. Deze innovatie neemt het op tegen de Alumaster High Speed Disc van August Rüggeberg) voor haakse slijpers en Nanomel Technologie. Deze laatste is een nieuwe siliciumoxide coating voor aluminium. Dat zorgt voor een sterke corrosiewerende laag, die nieuwe toepassingen voor aluminium mogelijk maakt.

Wil je alle nominaties zien? Klik dan hier.
Meer informatie over Aluminium 2016 in Düsseldorf kun je hier vinden.

 

Pin It on Pinterest