Made-in-Europe.nu

Boessenkool gaat nog groter draaien: Hankook VTC 40/55 voor Kinext systeem

De Osse Equipment Manufacturing Group heeft opnieuw een mijlpaal bereikt. In de nieuwe hal op het terrein van Machinefabriek Boessenkool is gestart met de opbouw van de Hankook VTC 40/55 carrouseldraaibank. Begin januari moeten hierop de onderdelen voor het energieopslagsysteem Kinext van zusterbedrijf S4 Energy gedraaid gaan worden.

 

Draaibereik tot 5,5 meter, productgewicht tot 60 ton

Bij Boessenkool in Almelo zijn ze qua draaibanken wel wat gewend. De nieuwe Hankook VTC 40/55 is echter opnieuw een maatje groter. De tafel meet 4 mm in doorsnede. Het werkbereik is 5,5 meter in doorsnede, een halve meter groter dan de grootste carrouseldraaibank die momenteel in Almelo wordt gebruikt. Op de tafel kunnen producten tot 3 meter hoog en een eigen gewicht van 60 ton worden bewerkt. De verticale draaibank van de Koreaanse machinebouwer moest in liefst 12 vrachtwagens naar Almelo vervoerd worden.

 

Drie maanden opbouw

“We kunnen de onderdelen voor het energieopslagsysteem ook op onze huidige machines maken, maar we hebben een slag groter gekozen om te kunnen opschalen”, legt Eelco Osse, ceo van OEM Group uit. De komende maanden zijn de monteurs van Hankook bezig met de opbouw van de machine. Drie maanden hebben ze nodig om de inhoud van de 12 trucks samen te bouwen tot den carrouseldraaibank. Hij verwacht in december de afname in huis te kunnen doen. In januari moet dan de productie voor de Kinext opslagunits starten. De nieuwe carrouseldraaibank, de grootste die in Almelo tot nog toe staat, zal ook ingezet worden voor producten van anderen. Machinefabriek Boessenkool ziet onder andere in de energiesector, medische industrie als ook voor onderzoeksinstellingen kansen om groot draaiwerk binnen te halen met de nieuwe machine.

 

Kinext
Het hart van de Kinext opslagunit. Voor de productie investeert de groep in de nieuwe Hankook VTC 40/55.

Duurzame energieopslag

Ondertussen zijn op de huidige machines van Machinefabriek Boessenkool al de eerste 10 energie opslagsystemen gebouwd. Eelco Osse: “Deze testen we momenteel op onze eigen testlocatie, balanceren de systemen en stellen een afname prototcol op. Daarna kan de levering starten.” De Kinext van S4 Energy wordt een belangrijke schakel in de transitie naar duurzame energie. Het opslagsysteem heeft een capaciteit van 1 MW en kan binnen 20 milliseconden schakelen van energie opslaan naar energie afgeven. Het systeem kan daardoor ingezet worden om pieken in het net af te vlakken, bijvoorbeeld pieken als gevolg van wind- en zonne-energie. Deze technologie slaat kinetische energie op een zeer efficiënte wijze op in een stalen rotor. Door het bijzondere ontwerp verliest Kinext slechts langzaam zijn opgeslagen energie, is de unit met veel vermogen (1 MW) in staat om de totale energie-inhoud in 1,5 minuut te laden en te ontladen en kan de unit in milliseconden reageren.

 

Minimaal energieverlies

Bijzonder is vooral dat het maximale energieverlies 5% bedraagt, ongeacht het aantal keren dat het systeem wisselt van energie opslaan naar energie afgeven. “Met andere systemen, zoals batterijen, is dat niet haalbaar. Of de levensduur wordt wel erg kort”, zegt Osse. De Kinext kan energie in korte tijd afgeven of met een continu vermogen van 30 kWh. Het vermogen van 1 MW is vergelijkbaar met 20% van het gemiddelde vermogen van een moderne windmolen. De opgeslagen energie kan in één keer worden ontladen of gedurende langere tijd met een capaciteit van 30 kWh. Grotere producenten van wind en/of zonne-energie zoals de energiemaatschappijen, netbeheerders en grote energieverbruikers in heel Europa zijn bijzonder geïnteresseerd voor afname van het peakshaving en opslagsysteem.

 

Voor de productie is op het terrein van Boessenkool een nieuwe hal gebouwd, waarin de draaibank een prominente plaats inneemt.
Voor de productie is op het terrein van Boessenkool een nieuwe hal gebouwd, waarin de draaibank een prominente plaats inneemt.

Minder afhankelijk toelevermarkt

Voor de productie van de opslagsystemen hebben S4 Energy en Machinefabriek Boessenkool een nieuwe productiehal in Almelo gebouwd. Voor het bedienen van de Hankook carrouseldraaibank wordt de bezetting uitgebreid. Boessenkool wil de schommelingen in de toelevermarkt opvangen met eigen producten. Vorig jaar is daarom de elektrische trekker gelanceerd; op de ESEF 2016 lanceerde de grootverspaner de Kinext. Eelco Osse uit. “Wij willen met eigen producten minder afhankelijk van derden zijn. “Als jobber ben je van de markt afhankelijk. Door ook eigen producten te ontwikkelen, krijgen we een betere spreiding van risico en capaciteit.”

 

1 comment

Pin It on Pinterest