Made-in-Europe.nu
FRanken HSS

Emuge Franken: moderne freesstrategieën nieuwe kans voor HSS frezen

Het einde van HSS frezen is al dikwijls aangekondigd. Toch blijft die markt stabiel. Professor Stefan Hesterberg van de Fachhochschule Dortmund sluit zelfs een lichte toename van het gebruik van HSS gereedschappen niet uit. Hesterberg deed zijn uitspraak vorige week bij Emuge Franken, waar de vakpers was uitgenodigd omdat Franken dit jaar precies 100 jaar bestaat.

 

Oudste tak van Emuge Franken viert eeuwfeest

Franken is het oudste onderdeel van Emuge Franken. De fabrikant van onder meer schacht- en boorfrezen en speciale gereedschappen is in 1916 gestart, net enkele jaren eerder dan Emuge. Sinds de jaren 50 vormen de beide één concern: Emuge Franken. Maar het zijn nog twee zelfstandige rechtsvormen. Franken ontwikkelt en produceert schacht- en mantelfrezen, speciaal frezen en wisselplaten voor de eigen houders. Dit jaar zal de productie in de fabriek in Rückersdorf op zo’n 1 miljoen gereedschappen uitkomen. Daarvan is het grootste deel hardmetalen gereedschappen. Ongeveer 35% van de omzet haalt Franken uit de HSS gereedschappen.

 

Franken HSS frezen
De productieafdeling waar Franken in Rückersdorf de HSS frezen produceert.

Features van hardmetalen frezen in HSS frezen

Volgens Jens Löscher, sales directeur bij Franken, doen vooral de specials bij de HSS gereedschappen het goed. De Duitse fabrikant heeft hiervoor geïnvesteerd in onder andere 5-assige slijpmachines. Daardoor kan men features die bekend zijn van de hardmetalen gereedschappen ook op de HSS-frezen aanbrengen. Stefan Hesterberg, die tijdens de bijeenkomst een aantal toekomstige trends in de verspaning schetste, kunnen de HSS-gereedschappen zelfs gaan profiteren van de opmars van moeilijk verspaanbare materialen. Vooral de nieuwe freesstrategieën die met een geringe snedediepte werken, spelen dit type gereedschap in de kaart. “HSS frezen hebben een aantal goede kanten bij performance frezen van zwaar verspaanbare materialen.”

Franken Evolution
Een voorbeeld van de HSS frees uit de Evolution reeks.

Ook Gerhard Knienieder, een van de managementleden van Emuge Franken, ziet de toekomst van HSS-gereedschappen positief in. “HSS frezen zijn een probleemoplosser.” Volgens hem zie je bij de 2- en 3-snijders wel vervanging van snelstaal frezen door hardmetalen gereedschappen, maar grijpt men bij complexe producten toch vaak terug op de HSS-frezen. Zo wordt een groot deel van de zogenaamde Tannenbaum frezen voor de turbine industrie gemaakt van HSS staal. “Het aantal HSS frezen stagneert, maar de omzet niet omdat we een duidelijke trend naar speciaal gereedschappen zien.” Franken heeft vorig jaar een heel nieuwe Evolution lijn HSS frezen op de markt gebracht, met nieuwe geometrie en coating. Deze gereedschappen combineren de voordelen van snelstaal en hardmetaal.

 

cutandform-kopie

Cut & Form: frezen en polijsten met één gereedschap

(Emuge) Franken zoekt overigens groeikansen door frezen te ontwikkelen voor andere materialen (zoals fiber Cut voor composieten) én door met nieuwe gereedschaptechnologie andere bewerkingen met de frees te kunnen gaan doen. Een voorbeeld van dit laatste is de introductie van de nieuwe lijn Franken Cut & Form gereedschappen. Deze frezen hebben een gepatenteerde snijkant geometrie. Van de zes snijkanten worden er drie gebruikt voor het frezen van bijvoorbeeld aluminium. De andere drie snijkanten worden voor het koud omvormen gebruikt. Na elke snede drukt de volgende snijkant tegen het restmateriaal en zorgt zo voor een verdichting en een gladder oppervlak. De freesbewerking wordt gebruikt voor het trimmen en polijsten van het werkstuk in één bewerking. Daarmee haalt Franken een ruwheidsklasse N1-N3 (Ra 0,025 tot 0,1 µm). “De freesmarkt is een verdringingsmarkt. Wij denken te kunnen groeien door het frezen als een alternatief voor andere technologieën te zien”, aldus Jens Löscher. De verspaner bespaart met de Franken Cut & Form gereedschappen een complete bewerkingsstap, namelijk het polijsten. De gereedschapfabrikant ziet vooral toepassingen in de medische industrie, juwelen en elektronica als ook in de voedingsmiddelenindustrie.

 

In een van de komende digimagazines verschijnt een uitgebreider artikel over Emuge Franken en de visie op de komende ontwikkelingen in de verspanende industrie.

Pin It on Pinterest