Made-in-Europe.nu

Euromold en Airtec: wat bieden ze samen de luchtvaartindustrie?

Het zal vreemd zijn komende week: Euromold 2016 in München. Als onderdeel van de lucht- en ruimtevaartbeurs Airtec. Toch denken de organisatoren dat er voldoende argumenten zijn voor de combinatie in München. Lucht- en ruimtevaartindustrie is namelijk in hoog tempo bezig 3D printen te adopteren. De hele procesketen van idee tot en met product speelt hier net zo goed. En Beieren telt veel high tech bedrijven.

 

Veel aandacht op Airtec congres voor AM voor aerospacetoepassingen

Komt Euromold in rustiger vaarwater? De 2016 editie vindt voor het eerst samen plaats met Airtec, een succesvol evenement voor toeleveranciers aan de vliegtuigindustrie en ruimtevaart. Succesvol vooral omdat de beurs altijd in het teken staat van B2B meetings. De exposanten – toeleveranciers – kunnen vooraf gesprekken inplannen met de bezoekers, voornamelijk inkopers van de luchtvaartbedrijven. Dit jaar rekenen Airtec en Euromold samen op 25.000 bezoekers uit 45 landen voor de 500 deelnemers aan de twee beurzen. De organisatoren denken dat typische Euromoldsectoren zoals de automobielindustrie en de gereedschap- en vormenbouw kunnen leren van de aerospace sector en omgekeerd.

 

3D print: hardware én software

Additive manufacturing is absoluut een belangrijk thema in de sector. Denk maar aan de overname van SLM Solutions en Arcam door het Amerikaanse GE. Dat beide beurzen bij elkaar passen, was onlangs dan ook te horen op een gezamenlijke persconferentie. Er werd onder andere gesproken over de technologieconvergentie. En dan bedoelen ze met name 3D print, oftewel additive manufacturing. Er wordt echter ook nog iets anders mee bedoeld: de toenemende betekenis van software in de hardware om te produceren. Volgens een van de inkopers van OHB in Bremen, een van de leidende ruimtevaart bedrijven in Europa, kan 3D printen pas echt succesvol worden als de technologie gevoed wordt met software en kunstmatige intelligentie. Generatief design dus.

Peter Sander van Airbus schetst de stand van zaken wat betreft additive manufacturing als productietechniek voor aerospace.
Peter Sander van Airbus schetst de stand van zaken wat betreft additive manufacturing als productietechniek voor aerospace.

Hoe wil men 3D printen productierijp maken?

3D printen is op de tweede beursdag een van de themablokken in het congresprogramma van beide beurzen. Dat heeft dit jaar als titel Aerospace – the driver for the industry. Peter Sander, vice president emerging technologies bij Airbus, schetst de huidige stand van zaken en hoe additive manufacturing zijn weg naar de productie gaat vinden. 3D printerfabrikant EOS, vlakbij Munchen gevestigd, zal de uitdagingen schetsen. Deze uitdagingen liggen onder andere op het verhogen van de snelheid waarmee de 3D metaalprinters werken. Onlangs liet EOS doorschemeren te denken dat deze snelheid nog met een factor 10 omhoog kan. Intelligente software is een ander thema. EOS werkt hier onder andere met GF Machining Solutions aan. Samen willen ze additive manufacturing integreren in een verspanende en opbouwende productiecel. Amerika is momenteel sterk bezig om de achterstand op het vlak van additive manufacturing in te halen. Daarover spreekt Ralph Resnick, oprichter van het National Additive Manufacturing Institute in de VS.

 

MTUaero

 

De praktijk met MTU en Premium Aerotec

De praktijk wordt onder andere belicht door MTU. Deze luchtvaarttoeleverancier is bezig om productie validatie en certificering op te zetten. Ook Nederland is in het programma rondom additive manufacturing aanwezig. Harry Kleijnen van Additive Industries zal voor de deelnemers uit de doeken doen waarom de Nederlandse startup denkt dat de Metalfab 1 het 3D metaalprinten naar de industriële omgeving brengt. Airtec en Euromold trekken liefst anderhalve dag uit voor het hoofdstuk additive manufacturig. Op 27 oktober spreekt onder andere iemand van Premium Aerotec, de toeleverancier aan Airbus die onlangs een eigen additive manufacturing fabriek in gebruik heeft genomen. Tijdens de tweede dag komen ook de juridische kanten van 3D printen voor de luchtvaartindustrie aan bod.

 

Een onderdeel gemaakt door Poly-Shape.
Een onderdeel gemaakt door Poly-Shape.

Poly-Shape: 24 metaalprinters

Vanuit de techniek staat er een interessante lezing op het programma door Abed Stephane van Poly-Shape. Dit Franse 3D print bedrijf beschikt over in totaal 24 3D metaalprinters en is in Europa een van de grootste. Recent is Poly-Shape in Italië een nieuw bedrijf gestart, enkel en alleen voor het additief produceren van onderdelen voor satellieten. Onlangs gaf Abed Stephane nog een interessante presentatie over de verschillen tussen het laser 3D printen en de EBM-technologie van Arcam. Hoewel de SLM technologie duidelijk voordelen heeft, zoals sneller opbouwen en afkoelen, die hij ook voor de EBM techniek kansen in de luchtvaartindustrie. “EBM heeft volgens ons één groot voordeel, namelijk voor de legeringen die erg gevoelig zijn voor haarscheuren. Je kunt het voorverwarmen afstemmen op het materiaal en het onderdeel dat je gaat maken en zo kun je problemen voorkomen.” Op Airtec/Euromold gaat Stephane onder andere in op de strategie als je 3D wilt printen voor de lucht- en ruimtevaart.

 

Breder congresprogramma

Het luchtvaartcongres behandelt in aparte themablokken nog een groot aantal andere zaken. Aan de ene kant zijn dat meer markttechnische onderwerpen, aan de andere kant productiethema’s en de digitalisering waaronder het gebruik van big data. Ook materialen voor aerospacetoepassingen en de bewerkingstechnologie komen aan bod.

Het volledige congresprogramma kun je hier downloaden. Registreren voor de beurs en het congres kan via de websites van Airtec en Euromold. Beide beurzen en het congres starten 25 oktober en duren 3 dagen. Het additive manufacturing congres start 26 oktober en duurt tot en met de 27e ’s middags.

1 comment

  • […] EuroMold lijkt in rustiger vaarwater te zijn gekomen, nadat de beurs vorig jaar een doorstart heeft gemaakt onder de vlag van de Airtec organisatie. Dit jaar wordt het evenement op verzoek van veel bezoekers en exposanten dichterbij het vliegveld van München gehouden, namelijk in Moosbrug an der Isar aan de A92. De beursorganisatoren laten echter continu een shuttle bus rijden tussen het vliegveld en het expositiecomplex. […]

Pin It on Pinterest