Made-in-Europe.nu
mr. reves

MrReves: virtueel testen voor nieuwe ontwerpregels

Prototypes hebben onder andere een testfunctie: heeft het product de eigenschappen die ik zoek? Als je dat virtueel kunt testen, kun je de doorlooptijd van ontwikkeltrajecten enorm verkorten, net als de kosten. Op Prototyping 2016 in Kortrijk presenteert het Nederlandse Reden de zelf ontwikkelde MrReves software. Op basis van virtuele gegevens doet MrReves voorspellende uitspraken over een fysiek product, nog voordat het gebouwd is.

 

Reden presenteert bijzondere designtool op Prototyping 2016

Er zijn tal van simulatiepakketten beschikbaar. Evenals simulatietools in de bekende CAD-pakketten. Wat echter ontbreekt, is een programma waarmee je de ontwerpruimte kunt verkennen, zegt Marco Ezendam van Reden het idee achter MrReves samen. Als je bijvoorbeeld wilt testen wat er met de mechanische verbindingen gebeurt als je een smartphone laat vallen, dan kan dat met deze software. “We stoppen er dan alle mechanische verbindingen in en doen simulaties. We kunnen onder elke hoek de smartphone virtueel laten vallen en daaruit ontwerpwijzigingen afleiden.” Met de in eigen huis ontwikkelde software bepaalt Reden de effecten van design parameters op de prestaties van een product. Dat kunnen mechanische eigenschappen zijn, vervorming, dynamisch gedrag, levensduur, opwarmen en afkoelen et cetera. De uitkomsten van deze virtuele testen worden vervolgens gebruikt om verbetervoorstellen voor het ontwerp op te stellen. “We halen kennisregels uit de producten en gaan daarmee aan de slag.”

 

Minder fysieke prototypes nodig

Je kunt deze testen doen met fysieke prototypes, die bijvoorbeeld gefreesd of gedraaid zijn of 3D geprint. Die laatste technologie zorgt al voor een kortere doorlooptijd, maar als je virtueel gaat testen kun je deze nog verder verkorten. Bovendien ben je eigenlijk niet meer beperkt in het aantal virtuele testen. Mr Reves is een online tool voor de industrieel ontwerpers. Reden presenteert het programma in een app-omgeving, met als achterliggende gedachte een community rond MrReves op te bouwen. De kennis die het team van Reden in de dagelijkse projecten opdoet, stopt men in Mr. Revens.

 

Engineer kan betere keuzes maken

Marco Ezendam ziet dit programma als een tool dat de werkwijze van design engineers gaat veranderen. “Je ziet nu wat je te kiezen hebt. Omdat je op dit moment niet alle oplossingen beschikbaar hebt, moet je kiezen uit een beperkt aantal. Nu we virtueel kunnen testen, heb je veel meer keuzemogelijkheden. Er gaat een wereld voor de engineers open.” MrReves is een tool dat gratisch beschikbaar is voor engineers.

 

Prototyping 2016

Marco Ezendam houdt op woensdag 9 november tijdens Prototyping 2016 in Kortrijk een presentatie over MrReves. Hij is twee dagen in Kortrijk aanwezig om deze nieuwe engineeringtool te demonstreren. Met een vernieuwende opzet van de beursvloer, een compleet deelnemersveld aan exposanten en interessante extra’s zoals seminars, live demo’s et cetera wist het evenement de aandacht te trekken van veel professionals die met prototyping bezig zijn. Een van de blikvangers op Prototyping 2016 is The Square. Een nieuw element in het beursconcept. Er is een brede, internationale oproep gedaan naar onderzoeksinstellingen en bedrijven om te laten zien waar ze in hun R&D projecten mee bezig zijn. The Square toont in een laboratoriumachtige setting een bonte mix van materialen, machines en processen die de beursbezoekers inspireren. Want het zijn zaken die pas over enkele jaren op de gewone beurzen te zien zijn.

 

Pin It on Pinterest