Made-in-Europe.nu
Hogedruk koelen

Welk effect heeft koelsmeermiddel op het verspaningsproces?

In een interactieve workshop bij het Teclab in Eindhoven worden komende week resultaten bekend gemaakt van onderzoek naar de betekenis van koelsmeermiddelen in de verspaning. Enkele leden van het High Tech platform van het Mikrocentrum, hebben onderzoek hiernaar gedaan. Onder de noemer van de schijf van vijf benadrukken ze dat naast de 4 andere factoren, koelsmeermiddel belangrijk is.

 

Resultaten onderzoek door leden High Tech platform live gedemonstreerd bij Teclab

“Bekijk de vloeistoffen niet als een kostenpost, maar als een vloeibaar gereedschap. Daardoor kan er juist een kostenbesparing bereikt worden”, zegt Henry van Haeff, directeur-eigenaar van 2S. Hij is een van de initiatiefnemers geweest van het onderzoek.

 

Vloeistoffen maken het verschil

Hij merkt namelijk dat de verspanende bedrijven onvoldoende stilstaan bij de rol die koelsmeermiddelen in de verspaning spelen. Zeker in de high tech industrie waar Nederland sterk is, is dat een wezenlijke rol. “Juist in de high tech en ook de food industrie kunnen de vloeistoffen het verschil maken”, zegt Henry. Naast de machine, het gereedschap, het programma en de opspanning is dit de 5e component op wat het projectteam inmiddels de schijf van 5 is gaan noemen.

 

Vergelijkingstesten op high tech component

Een aantal leveranciers uit het Hightech Platform van het Mikrocentrum én het Teclab hebben het afgelopen jaar een zeer uitgebreide praktijktest gedaan. Daarin hebben ze een high tech onderdeel gefreesd met telkens dezelfde snijparameters, dezelfde gereedschappen, hetzelfde CAM-programma op dezelfde machine (een Litz HiTec 620 5-asser), maar met telkens een ander koelsmeermiddel. De resultaten moeten duidelijk maken hoe groot het effect van koelsmeermiddel op het werkstuk is. Bij het Teclab is dit herhaald voor meerdere verschillende materialen:: koper, AL5083, AL7075, Inconel 718 en Ti.Gr.5. Ze leggen nu de uitkomsten van de praktijktest naast die van laboratoriumtesten die al langer bekend zijn. De groep kijkt daarbij niet alleen naar aspecten als de productiviteit, maar ook naar de maatnauwkeurigheid, de oppervlakteruwheid en de restgas analyse na het reinigen. De bedrijven laten zien dat as je het plaatje in zijn geheel bekijkt, er een beter resultaat uit de bus komt.

 

Deelnemers aan project

De bedrijven die het onderzoek hebben gedaan, zijn 2-S, Seco Tools, CNC Consult, De Ridder, Mitutoyo, Metel, Alumeco, Van den Akker Fluidservice en Innovar. Het Teclab heeft alle testen gedaan. Donderdag 20 oktober worden de resultaten gepresenteerd in 8 pitches. Ook vinden er demonstraties plaats op de machines van het Teclab. De bijeenkomst wordt afgesloten met een discussie en een borrel. De bijeenkomst Verspanen, criteria voor een perfect product, start om 13.00 uur bij het Teclab. Aanmelden kan hier.

Lees hier het artikel in het Jaarboek Verspanen over dit project.

 

UPDATE! De presentatie is verschoven van 20 oktober naar 24 januari omdat de deelnemers nog meer testen willen doen.

schijfvan5-kopie

Pin It on Pinterest