Made-in-Europe.nu
3dealise

3Dealise toont combinatie 3D scannen, reverse engineering en 3D printen

De manier waarop we producten maken, verandert door de digitalisering snel. 3Dealise laat dit zien op Formnext. Het Nederlandse 3D printbedrijf toont in Frankfurt een V12 motor uit 1936. Ook een één cilinder blok uit 1912 is opnieuw gemaakt. Beide blokken zijn vernieuwd met een combinatie van 3D scannen, reverse engineering en 3D printen.

 

Het Nederlandse bedrijf, dat met een ExOne 3D printer gietmallen en -kernen print voor metaalgieterijen, heeft de handschoen opgepakt doen een automuseum aanklopte. Het motorblok was kapot. Reserve onderdelen voor de oorspronkelijk uit 1912 stammende motor, waren nergens meer te vinden.

Doorlooptijd nieuw motorblok op basis van model uit 1912: twee weken

 

Het team van 3Dealise is aan de slag gegaan met het 3D scannen van hetgeen nog over was van de bestaande cilinder. Deze data zijn via reverse engineering bewerkt tot een CAD-model. Op basis daarvan is men de gietmallen en -kernen gaan ontwerpen. Deze zijn uiteindelijk gebruikt voor het 3D printen van de vormen voor de ijzergieterij. Deze heeft de blokken met standaard gietijzer gegoten, waarna ze alleen nog de gebruikelijke mechanische nabewerking hebben moeten ondergaan. Doorlooptijd van de totale productie: 2 weken. Aantal geproduceerde blokken: 1 stuks. In deze video zie je een samenvatting van het totale proces. Op Formnext op stand D90 kun je de motorblokken, inclusief de V12, live bewonderen.

 

Pin It on Pinterest