Made-in-Europe.nu
Vekashape

Keijzer CADCAM stapt in 3D printen

Je hoeft niet per se alles te frezen. Je kunt tijd en geld besparen door werkstukken te printen. Of opspanmiddelen. Zo denkt Gydo Keijzer, zelfstandig CADCAM programmeur over 3D printen. Hij heeft de eerste FDM 3D printer van VShaper in Nederland gekocht.

 

Gydo Keijzer: FDM 3D printen voor veel onderdelen goed genoeg

Onlangs op Metavak Gorinchem heeft Gydo Keijzer de deal met Vekashape, de dealer van het Poolse merk in de Benelux, formeel bekrachtigd. Deze week wordt de printer geïnstalleerd bij Keijzer CADCAM. “We doen de 3D printers altijd persoonlijk afleveren met een aantal uren instructie”, zegt Honorata Verbunt, directeur van Vekashape. De Poolse fabrikant komt uit de CNC-wereld en heeft die ervaringen in de 3D printers geïntegreerd.

 

Goedkoper alternatief voor frezen

Ook Gydo Keijzer komt uit de CNC wereld. Hij ondersteunt fijnmechanische bedrijven bij het maken van CAM-programma’s. Daarbij werkt hij met Edgecam. Hij krijgt regelmatig de vraag een bepaald onderdeel uit te werken en vervolgens het CNC-programma te schrijven. Dat zijn dikwijls prototypes en ook machine-onderdelen die naderhand gefreesd worden. Gydo: “De machine-onderdelen worden lang niet altijd belast. Soms zijn het niet eens zichtdelen. Het frezen duurt inclusief het programmeren echter al gauw drie tot vier uur. Voor die toepassingen is 3D printen een interessant alternatief omdat het goedkoper kan zijn.” De directe aanleiding is een opdracht geweest voor het programmeren van een kabeldoorvoer die uiteindelijk alleen op een 5-assige machine uit kunststof gefreesd kon worden. “3D printen was hier sneller en goedkoper.” Gydo denkt dat zelfs met een FDM printer machinebouwers al de nodige onderdelen kunnen printen en daarmee kosten besparen en kostbare machine-uren vrij houden voor werkstukken die echt verspaand moeten worden.

 

Verashape
Vekashape introduceerde de Poolse 3D printers VShaper onlangs op de Metavak.

Poolse VShaper: van basis tot PEEK

Gydo heeft uiteindelijk voor de Poolse 3D printer VShaper Go gekozen, het basismodel van de fabrikant. VShaper bouwt momenteel vijf verschillende types, variërend van de Go als basisversie tot en met de One Double die met twee extruders is uitgevoerd en zowel ABS, PET en andere kunststoffen print. De One Pro is zelfs geschikt voor het printen met PEEK. Afwijkend van veel andere printerfabrikanten gebruikt VShaper een kogelomloopspindel voor de Z-as en lineaire geleidingen in de X- en Y-as. Honorata Verbunt: “Veel mensen kennen ondertussen 3D printen, maar zijn door negatieve ervaringen niet overtuigd van de kwaliteit. Wij willen laten zien dat je met degelijke 3D printers wel kwaliteit hun bieden.” Honorata verwacht met name veel van de ontwikkeling bij de VShaper One Pro, die dankzij de roestvrijstalen extruder met temperaturen tot 450 graden C werkt en daardoor PEEK kan printen. “De afmetingen zijn nog beperkt tot 14 bij 14 bij 14 centimeter, maar VShaper ontwikkelt momenteel ook een printer voor grotere onderdelen in PEEK.”

 

Eerste stap

Gydo Keijzer kijkt daar alvast naar uit. Voor hem is de VShaper Go een eerste stap. “Mijn doel is om straks materialen als ABS te printen en wellicht zelfs PEEK.” Dat hij door 3D te printen CAM-programmeerwerk kwijt raakt in de prototype fase, neemt hij voor lief. “Het is wel eerlijk naar de klant als ik een goedkoper alternatief kan aanreiken tijdens de ontwikkeling van een prototype. In het geval dat de producten in serie gemaakt moeten worden of van een ander materiaal dan kan ik deze uiteraard alsnog CAM-programmeren.”

FOTO: Gydo Keijzer en Honorata Verbunt op Metavak bij de VShaper 3D printer.

 

Pin It on Pinterest