Made-in-Europe.nu

Laserboren CFK moet boren met VHM gereedschappen vervangen

Samen met vier bedrijven wil het Laser Zentrum Hannover het laserboren van composieten geschikt te maken voor serieproductie. Ze willen de technologie vooral inzetten voor aerospace componenten. Het laserboren CFL moet het hardmetaalboren vervangen. Een van de vier bedrijven is Trumpf Laser, ’s werelds grootste ontwikkelaar van lasertechnologie.

Onderzoeksproject LZH consortium met onder andere Trumpf Laser

De luchtvaartindustrie past steeds meer composieten toe, zoals koolstof vezel versterkte kunststoffen. Het lage eigen gewicht en de hoge stijfheid maken CFK’s voor engineers een interessant materiaal. Voor de verwerkers is het dat echter minder. Boren is lastig, omdat het risico op delaminatie levensgroot is bij verkeerde of onvoldoende scherpe gereedschappen. Ook is de slijtage aan de gereedschappen hoog, wat tot zowel hogere kosten als kwaliteitsproblemen leidt.

Een voorbeeld uit de laboratoria van LZH.
Een voorbeeld uit de laboratoria van LZH.

 

Kostenbesparing

Dat denken de vier bedrijven en het Laser Zentrum Hannover te veranderen door de laser in te zetten. In de luchtvaartindustrie zou dat tot een enorme kostenbesparing leiden. Want in deze sector wordt er heel veel geboord in CFK’s. Dit groot aantal boringen voor niet- en schroefverbindingen vraagt om een snel en betrouwbaar proces. In het Labokomp (Laserstrahlbohren von Kompositwerkstoffen für Luftfahrtanwendungen) gaat het vooral om de ontwikkeling van de juiste strategie. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe gepulste laserbron. Door met laserstralen te boren, worden de werkstukken thermisch minder zwaar belast. Minder dan bij de huidige verspanende bewerking.

 

Opspanmiddelen

Naast het ontwikkelen van een bewerkingsstrategie kijken de projectpartners ook naar opspanmiddelen. Het doel is om een opspangereedschap te ontwikkelen dat zich automatisch aanpast aan een onderdeel. In de opspanning moeten trillingen vroegtijdig herkend en gedempt worden. Ook de aan- en afvoer van de onderdelen wil men geautomatiseerd laten plaatsvinden. De technologie moet niet alleen voor series kleinere producten geschikt zijn, maar eveneens voor grotere componenten.

De bedrijven die betrokken zijn bij het project, zijn INVENT en KMS Technology Center (beide mkb bedrijven) en de grote bedrijven TRUMPF Laser und Premium AEROTEC.  (Foto boven: een CFK preform bewerkt door Trumpf met

Lees hier een achtergrond artikel over hoe Trumpf met lasers composieten bewerkt.

 

1 comment

Pin It on Pinterest