Made-in-Europe.nu
Okuma

Ruwheidmeting Blum geïntegreerd in Okuma OSP-controller

Okuma heeft op de huisshow in Krefeld een glimp getoond van wat de smart factory voor de verspaning gaat betekenen. Een concrete toepassing die voor het eerst werd getoond, is de integratie van ruwheidmeting van Blum in de besturing van een Okuma 5-assig bewerkingscentrum.

 

Dure 5-asser als CMM kan wel degelijk lonend zijn

Blum Novotest levert een speciale taster met bijbehorende software om de oppervlakteruwheid van een werkstuk in de machine te meten. De software draait dan op een externe PC. Samen met Okuma is er nu een integratie in de controller van de CNC machine gerealiseerd. In eerste instantie is dat opgepakt voor de geometrische meetcycli, in Krefeld was voor het eerst te zien hoe de ruwheidmeting vanuit de machinebesturing wordt aangestuurd.

 

OSP
De resultaten van de ruwheidmeting zichtbaar op het scherm van de OSP controller.

 

Besparing kosten en doorlooptijd

Deze toepassing werd gedemonstreerd bij het 5-assig frezen van een bevel gear. Na het frezen van elke tand wordt eerste de geometrische nauwkeurigheid gemeten, dan de ruwheid. Naast de tijdbesparing doordat het stuk in de machine kan blijven, levert het vooral praktisch een belangrijk voordeel op. Tandwielen bestaan uit vrije vlakken. Wil men deze op een klassieke CMM meten, dan is hier eveneens een 5-assige oplossing nodig en zullen er speciale opspanmiddelen moeten komen. Ook het programmeren betekent dan extra werk. De 5-assige Okuma is weliswaar een dure CMM, zo drukte een van de medewerkers van Okuma Europe het uit. De tijd- en kostenbesparing wegen echter ruimschoots op tegen het verlies van enkele minuten aan productietijd.

 

Okuma 8000VL
De Blum Novotest software om ruwheidsmetingen te doen is volledig geïntegreerd in de OSP besturing van Okuma

 

 

Automatisch corrigeren

Dat voordeel wordt nog groter als Okuma en Blum de volgende stap zetten: het automatisch nabewerken op basis van de uitkomsten van de meetcyclus. Beide bedrijven werken al aan deze vervolgstap, waardoor rework achteraf aan een precisie werkstuk niet meer nodig is. Hier kun je in het digimagazine een uitgebreider artikel over deze technologie van Blum Novotest lezen.

 

Het startscherm van het nieuwe monitoringsysteem dat Okuma heeft ontwikkeld.
Het startscherm van het nieuwe monitoringsysteem dat Okuma heeft ontwikkeld.

 

Machine monitoring via webbrowser

Okuma Europe demonstreerde verder een in Krefeld ontwikkeld systeem waarmee men via een webbrowser zicht heeft op de belangrijkste gegevens van de machines. Niet alleen is het spindelrendement per machine te zijn, ook kan er vanaf afstand gezocht worden in de lijst met veel foutmeldingen en storingen. De communicatie verloopt via MTConnect, het communicatieprotocol dat Okuma vanaf eind dit jaar standaard gaat gebruiken op alle machines. De speciale software is door Okuma Europe ontwikkeld. Door alle data in XML-bestand te exporteren, kunnen standaard analysetools gebruikt worden.

 

Nog enkele andere foto’s van het Open Huis in Krefeld.

 

Okuma wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Gelderblom

 

Pin It on Pinterest