Made-in-Europe.nu
Contumat VC

Groot maar precies en productief draaien op Contumat VCE

Ondanks dat het Duitse Windmöller & Hölscher (W&H) uit Lengerich producten bewerkt met een eigen gewicht tot 2 ton en een doorsnede van 1800 mm, gaat het in de nauwkeurigheid om µm. De onderdelen voor blow molding machines worden compleet bewerkt tot op 20 µm nauwkeurigheid. In één opspannings, sinds W&H met een nieuwe Contumat VCE carrouseldraaibank van Dörries Scharmann werkt.

 

W&H: compleet bewerken van grote kritische machinecomponenten op verticale draaibank Contumat

Windmöller & Hölscher produceert bijna uitsluitend enkelstuks. Seriegrootte 1 is de standaard bij de wereldmarktleider in blow molding machines, die op hun beurt worden ingezet voor het produceren van verpakkingen. Bij de kerncomponenten voor extrusie blow molding machines gaat het vaak om smeeddelen van een chroommikkel legering, grijs gietijzer of aluminium gietstukken. Sinds kort bewerkt W&H deze onderdelen op een nieuwe verticale draaimachine van Dörries Scharmann een Contumat VCE 2400/200 MC.

 

Dorriës Scharnann
W&Z zet de grote carousseldraaibank van Dörries Scharmann in om dankzij compleet bewerken in één opspanning zowel kwaliteit als productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

 

Compleet in één opspanning

W&H heeft voor de carrouseldraaibank van de Duitse dochter van Starrag gekozen om de grote onderdelen compleet in één opspanning te kunnen afwerken. Om seriegrootte 1 op een rendabele manier te kunnen verspanen, is compleet bewerken de eerste vereiste die W&H aan de nieuwe machine stelde. Een snelle gereedschapwissel was te tweede eis. “Dankzij de extra hoekboor- freeskop bij de Contumat machine kunnen we op de verticale draaibank flexibel zowel als productief bewerken”, zegt Tobias Baune, bij W&H verantwoordelijk voor de productieplanning. Het compleet bewerken is voor het bedrijf uit Westfalen echter eveneens een belangrijke stap om de kwaliteit hoog te houden. “Elke aanvullende opspanning zou tot maatafwijkingen leiden, die we dan weer met veel moeite zouden moeten corrigeren.” De onderdelen voor de machines moeten namelijk nauwkeurigheden van 20 µm halen.

 

Zware fundering

W&H heeft de 4,5 meter hoge draaibank op een 5 meter diepe fundering laten plaatsen. Een bewuste keuze van de Duitse machinebouwer om daarmee extra stabiliteit aan de machine te geven. De onderdelen die op de Contumat worden bewerkt wegen zelf namelijk tot 2 ton en hebben een doorsnede van 1800 mm. Het bedrijf zet de machine ondertussen ook in voor andere delen dan men aanvankelijk in gedachte had.

 

Pin It on Pinterest