Made-in-Europe.nu
IFW Leibniz Hannover

Hybride machines én procesbewaking dominante CNC trends

Digitalisering drukt de komende jaren een stempel op de ontwikkelingen in de CNC machine-industrie. Dat was de boodschap die de topmannen van DMG Mori en Makino hadden voor de deelnemers voor de 200 deelnemers aan de Machining Innovations Conference for Aerospace Industry in Hannover. De wijze waarop Makino en DMG Mori dit thema invullen, verschilt.

 

Topmannen Makino en DMG Mori schetsen trends verspaningstechnologie

Masahiko Mori, president van DMG Mori, gelooft in de toekomst van hybride machines. In zijn keynote presentatie op de conferentie brak hij nadrukkelijk een lans voor machines waarmee zowel materiaal wordt afgenomen als opgebouwd. DMG Mori heeft op AM conferentie tijdens de IMTS in september de 2e hybridemachine aangekondigd, dit keer een 3D metaalprinter geïntegreerd in een NX-draaimachine. Ook deze ontwikkeling komt bij Lasertec vandaag. Mori zegt deze ontwikkeling als een van de wezenlijke trends in de verspaning te zien.

 

Mori
Masahiko Mori (DMG Mori) in gesprek met professor Denkena (r) van het IFW in Hannover.

 

Procesbewaking cruciaal

Bij de hybridemachine draait het om digitalisering. Shinichi Inoue, president van de Japanse machinebouwer Makino, had zijn presentatie opgehangen aan de titel Customer Support Technology. Waar het volgens hem om zal gaan, is hoe de machinebouwer zijn klanten ondersteunt om processen sneller, productiever en met meer zekerheid te laten verlopen. Procesbewaking speelt daarin een cruciale rol, zo zei Inoue op de bijeenkomst bij de universiteit in Hannover. Ook hij liet voorbeelden de revue passeren die het belang van digitalisering onderstreepten.

 

Trump en de machinebouwindustrie

In een vragenronde na de inleiding van de beide keynote sprekers, kwam onder andere de vraag aan de orde wat het effect van de verkiezing van Donald Trump op de machinebouwindustrie zal zijn? Onderliggend speelde onder meer het protectionisme waar Trump het over heeft. Eigenlijk is dit voor de machine-industrie een irrelevante vraag, pareerden de topmannen van de beide Japanse concerns. De Amerikaanse werktuigmachine fabrikanten kunnen de vraag uit de VS helemaal niet zelf invullen. Anders gezegd: de vooruitzichten blijven positief.

 

Tussen de presentaties door konden de deelnemers meerdere demonstraties in het instituut live meemaken.
Ruim 200 deelnemers waren er aan de aerospace conferentie van het Machining Innovation Network en het IFW in Hanover.

Hoe integreer je Industrie 4.0?

Als je over digitalisering spreekt, kun je in Duitsland niet om de term Industrie 4.0 uit. Verrassend genoeg werd dit onderwerp onder andere ingevuld door een Amerikaanse spreker. John Wall, vice president van Aerospace Dynamics, nam de 200 deelnemers mee in de wijze waarop deze aerospace toeleverancier het onderwerp Industrie 4.0 stap voor stap heeft geïmplementeerd. Het gaat er vooral om dat je dit proces stap voor stap uitvoert, geen al te grote stappen in één keer willen maken.

Vice-president Kennametal: verspaning kan groeitempo aerospace niet bijbenen

Ontnuchterend, zo kun je de presentatie van Christoph Gey bestempelen. Gey is vice president Material Science bij gereedschapfabrikant Kennametal. Hij stelde duidelijke grenzen. Toen hij de ontwikkelingen in de gereedschappenindustrie vergeleek met de groeiratio in de luchtvaartindustrie, kwam hij tot de conclusie dat de verspaning deze groeiverwachtingen niet kan bijbenen. Ondanks de vooruitgang bij bijvoorbeeld het verspanen van titaan, zal het niet lukken om de geprognotiseerde groei van de luchtvaartsector bij te houden. Daarom moet de branche veel meer individuele oplossingen gaan ontwikkelen.

 

Is Industrie 5.0 dan de toekomst?

Misschien ligt deze toekomst wel in Industrie 5.0. Industrie 5.0? Ja, dat was het thema dat professor Ingo Rechenberg van de TU Berlijn aanstipte. Hij geldt als een coryfee op het vlak van alles wat bionica te maken heeft, Hij schetste een toekomstbeeld waarin productiesystemen zichzelf verder ontwikkelen. IWF, het gast-instituut samen met het Machining Innovation Network, werkt zelf ook aan een soortgelijk concept, de Gentelligente componenten.

Noteer alvast in de agenda de volgende afspraak voor deze luchtvaart conferentie: MIC 2017 vindt op 6 en 7 december in Hannover plaats. Dan organiseren het Machining Innovation Network en het Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen (IFW) van de Leibniz Universität Hannover het 17e congres over verspaning in de luchtvaartindustrie.

 

Pin It on Pinterest