Made-in-Europe.nu
Xcelerate Hermle

DMS koppelt Xcelerate aan Hermle C12

DMS heeft op de valreep van 2016 de eerste geautomatiseerde freescel in gebruik genomen: een Hermle C12 5-assige freesmachine, gekoppeld aan een Cellro Xcelerate robotbelader. Het is zowel de eerste 5-asser als de eerste robot voor het fijnmechanisch bedrijf uit Meerssen.

 

Dankzij de Xcelerate, hebben we eigenlijk twee Hermle’s

“Door de robot hebben we eigenlijk de beschikking gekregen over twee Hermle machines”, zo vat Sjef Debets de stap die Debets Mechanical Support zet, samen. “Het aantal machine-uren verhogen we niet met 8 uur, maar met pakweg 15 uur op een dag.” En daar is het de toeleverancier van fijnmechanische delen om te doen geweest, zowel bij de aanschaf van de Hermle C12 als de Cellro Xcelerate robotcel.

 

Méér productiviteit, kleinere foutkans

Tot nog toe werkte DMS vooral regionaal. Klanten zitten zowel in de medische industrie als machinebouw. De seriegroottes lopen uiteen van enkele tientallen tot maximaal 100 stuks per jaar. Die onderdelen werden tot voor kort uitsluitend op 3- en 4-assige machines gemaakt, een CNC draaibank en nog enkele conventionele draaibanken. “Als je creatief bent, kun je op een 4-assige machine veel doen. Maar we merkten dat de handling voor sommige producten te veel was. We moesten te vaak omspannen”, zegt Sjef, die DMS samen met zijn echtgenote Marij leidt. Dat betekent niet alleen extra werk, ook telkens een kans op fouten. Daarom maakt DMS de stap naar 5-assig bewerken. De investering in de robotcel is gedaan om de nieuwe 5-asser méér uren op een dag in te kunnen zetten, zonder dat er altijd een operator bij moet zijn. Seriegroottes van enkele tientallen stuks zijn daar al groot genoeg voor, heeft Tom Duyx, die de robotcel programmeert, de afgelopen weken ervaren. Met een bewerkingstijd variërend van 10 minuten tot een half uur, kunnen er veel uren onbemand worden gewerkt.

 

DMS
Sjef Debets (l) samen met Tom Duyx bij de nieuwe productiecel, met de Hermle C12 en de Xcelerate robotcel van Cellro.

Uitbreiding naar pallethandling

De keuze voor de Hermle C12 is vooral bepaald door zaken als het formaat van de kleinste 5-asser van de Duitse fabrikant, de stabiliteit en de snelheid. “En de positieve verhalen van anderen”, voegt Sjef Debets er nog aan toe. Flexibiliteit is een belangrijk argument geweest om voor de Xcelerate van Cellro te kiezen. Tom Duyx: “Momenteel doen we alleen producthandling. In een volgende fase willen we ook met palletbelading gaan werken, zodat we de tweede bewerking onbemand kunnen doen en complexe werkstukken onbemand frezen.” De compacte robotcel van Cellro is klaar voor dit soort uitbreidingen. Er is ruimte voor zeven pallets en meerdere grijpers.

In het volgend digimagazine kun je een uitgebreider artikel over de investeringen van DMS lezen en wat het betekent als je 5-assige freestechnologie met robotbelading implementeert.

 

Pin It on Pinterest