Made-in-Europe.nu

ICTM 2017: is databased manufacturing evolutie of herstart voor de verspaning?

Is het aansturen van processen in de verspaning op basis van data een logische volgende stap in de evolutie van CNC verspanen? Of is het een herstart voor de verspanende industrie? Dat is een van de vragen die op de ICTM conferentie 2017 in Aken aan de orde komen. Digital manufacturing in de turbine-industrie is dit jaar het hoofdthema.

 

Digitalisering maakindustrie centraal op 4e ICTM conferentie Aken

Gregor Kappmeyer van Rolls-Royce Deutschland.

De vraag over de herstart zal beantwoord worden door Gregor Kappmeyer, bij Rolls-Royce Duitsland verantwoordelijk voor de verspanende activiteiten. Tijdens een andere conferentie in Aken wees Gregor Kappmeyer al op het enorme potentieel dat volgens hem opgesloten ligt in de digitalisering van productieprocessen. “Big data maakt het mogelijk kennis te gebruiken en te hergebruiken. Digitale productie zorgt voor geoptimaliseerde procesketens”, zegt de verspaningsexpert van de vliegtuigmotorenfabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van 3D data voor het herkennen van oppervlaktefouten. Maar hij zag destijds ook hindernissen, met name de heterogeniteit van systemen die in de industrie worden gebruikt. Daar liggen de uitdagingen. Op de eerste conferentiedag van ICTM 2017 (woensdag 15 februari) houdt Kappmeyer zijn presentatie onder de titel Data based manufacturing: evolution or restart.

 

Een voorbeeld van een turbine gefreesd door Rolls-Royce, getoond op een van de vorige edities van ICTM in Aken

Veel praktijk op ICTM 2017

Het is de 4e editie van deze conferentie, georganiseerd door het Fraunhofer ILT en IPT in Aken. De twee onderzoeksinstituten hebben enkele jaren geleden dit initiatief genomen, na een succesvol onderzoeksproject naar geavanceerde productietechnologie voor turbine componenten. Thema’s die dit jaar terug komen in de lezingen en de live demonstraties in de laboratoria van de twee Fraunhoferinstituten, zijn onder andere digitalisering en additive manufacturing. Rainer Martens van MTU Aero Engines schetst in zijn keynote lezing hoe de Duitse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie in een digitale wereld produceert. Ook sprekers van GE Additive en SAP pakken het thema digitalisering op in het themablok Industrie 4.0. Marcus Burton van Yamazaki Mazak in het Verenigd Koninkrijk gaat op dit onderwerp in vanuit het standpunt van een machinebouwer: hoe ziet een geavanceerd productiesysteem er uit voor de smart generation? De eerste dag is er verder nog een presentatie over de praktijk bij Honeywell Aerospace in Phoenix (USA) over kosten reductie door moderne verspaningstechnologie in te zetten.

 

Industrialisatie AM technologie

Donderdag 16 februari staan de presentaties in het teken van additive manufacturing (onder andere door Poly-Shape), advanced machining (onder andere Walter over smart manufacturing en zero defects EDM door GF Machining Solutions). Het slot van deze tweede dag belooft spannend te worden met presentaties over de industrialisatie van additive manufacturing (door Ulli Klenk van Siemens) en de lezing door Howard Heppelmann, de topman van PTC Inc. Hij gaat uit de doeken doen hoe de digitale waardeketens in de turbine productie er gaan uitzien.

Het 4e ICTM 2017 vindt op 15 en 16 februari plaats in Aken. Meer informatie kun je hier vinden. En aanmelden kan hier.

 

 

1 comment

Pin It on Pinterest