Made-in-Europe.nu

Kennisgebrek managers grootste bedreiging Industrie 4.0

Het gebrek aan kennis bij het management is de grootste bedreiging voor de digitale transformatie van de maakindustrie. Dat stelt het Duitse management adviesbureau Staufen in een nieuw onderzoek naar de acceptatie van Industrie 4.0. Het is de derde keer dat Staufen dit onderzoek uitvoert. Vooral de Duitse ondernemingscultuur, gebaseerd op het principe ‘Befehl und Gehorsom’ lijkt onze Oosterburen op te breken.

 

Studie Staufen: Duitse cultuur remt bedrijven af in digitale transformatie

Het is geen rooskleurig beeld dat de consultants van Staufen schetsen in studie naar de stand van Industrie 4.0. Hiervoor hebben ze 277 industriële ondernemingen en 1000 medewerkers geïnterviewd. Drie van de vier bedrijven beklagen zich over het gebrek aan kennis van digitalisering bij het management, terwijl de leidinggevenden juist degenen zijn die de medewerkers mee moeten nemen in de transformatie. Zo’n 40% van de werknemers zegt daarnaast dat de cultuur in hun bedrijf nog steeds gebaseerd is op het principe van ‘Befehl und Gehorsam’. Vooral in crisissituaties valt het management terug op oude gewoontes.

 

Enorme management uitdaging

Daarmee staan de bedrijven in Duitsland voor een enorme opgave, vinden de consultants. “Want met een autoritaire stijl van leidinggeven zijn de bedrijven slecht voorbereid op de digitale transformatie”, zegt Thomas Rohrbach, directeur van Digital Workx. Dit is de dochteronderneming van Staufen die bedrijven adviseert over de digitale transformatie.

 

Fut is eruit

De ‘Schwung’ lijkt eruit in Duitsland als het om Industrie 4.0 gaat. Staufen heeft in het eerste onderzoek, drie jaar geleden een Industrie 4.0 index ontwikkeld. Tussen 2014 en 2015 liet deze nog een toename met 14 punten zien; afgelopen jaar steeg de index slechts 5 punten. Slechts 7% van de bedrijven zegt dat ze Industrie 4.0 toepassingen operationeel in zetten. Een op de drie zit nog in de oriëntatie- en analysefase; 15% heeft zich nog helemaal niet met Industrie 4.0 bezig gehouden.

 

7 op 10 ziet nieuwe concurrentie door digitalisering

Des te merkwaardiger is het daarom dat in de machine- en installatiebouw wel 71% van de bedrijven dat binnen nu en 10 jaar nieuwe concurrenten met digitale innovaties hen zullen gaan beconcurreren. Bedrijven realiseren zich dus blijkbaar wel dat smart industry voor veranderingen gaat zorgen. Maar het management blijft verstijfd zitten, gevangen in de koplampen van smart industry. De consultants denken dat dit wel eens te maken kan hebben met de Duitse stijl van leidinggeven. De digitale transformatie vraagt namelijk een stijl van leidinggeven, die medewerkers prikkelt en uitdaagt. Alleen daarmee krijg je organisaties zover dat ze het innovatie potentieel van hun medewerkers gaan benutten.

 

Innovatievriendelijke cultuur

Dat is geen gemakkelijke verandering die het management in Duitsland moet ondergaan. Remco Peters, partner bij Staufen: “Veel leidinggevenden worden enorm uitgedaagd omdat ze tegelijkertijd hun digitale kennis moeten vergroten alsook een nieuwe manier van leidinggeven zich eigen moeten maken.” Ze moeten de rol van mentor aanleren. “Technische kwalificaties kun je verwerven door ze te leren; het creëren van een innovatievriendelijke cultuur vraagt voorbeelden van het management. En dat betekent simpelweg al dat het management veel dichter bij de plek moeten staan waar waarde gecreëerd wordt. Dichtbij de medewerkers.

Je kunt het volledige rapport hier downloaden.
Illustratie: Staufen

1 comment

Pin It on Pinterest