Made-in-Europe.nu
WNT S-Cut

WNT S-Cut frees wint Innovatieprijs 2016

De WNT S-Cut frees heeft de Hans-Jürgen Warnecke Innovationspreis gewonnen op de 24 e Innovatiedag bij het Fraunhofer IPA. Bijzonder aan de schachtfrees is dat deze minder energie tijdens het frezen vergt en desondanks betere freesprestaties levert.

 

Nieuwe schachtfrees vraagt minder vermogen, verspaant beter

WNT heeft de S-Cut VHM schachtfrees ontwikkeld samen met het Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA). Doel was om de veel gebruikte schachtfrees voor dagelijks gebruik verder te optimaliseren. Onderzoek toont aan dat veel kleinere en middelgrote verspanende bedrijven zo’n 80% van hun freeswerk doen met VHM frezen. Als je dat type frees dus kunt verbeteren, voeg je waarde toe voor een grote groep bedrijven.

 

Analyse van de snijkrachten

De onderzoekers van Fraunhofer IPA zijn daarom gaan analyseren welke krachten er in de dagelijkse praktijk op zo’n frees komen. Zowel met simulaties als testen in de praktijk is de geometrie van de frees vervolgens verder verbeterd, om met een lager energieverbruik tot een hogere prestatie te komen. “De analyses lieten zien dat een 3-dimensionale geometrie met verschillende spiraalhoeken én speciaal geconditioneerde snijkanten de efficiency van de frees duidelijk verhoogden”, zegt Hans-Henrik Westermann, projectleider bij het onderzoeksinstituut. Verder onderzoek heeft bevestigd dat de speciale snijkantgeometrie van de S-Cut voor de prestatieverhoging zorgt. Vergeleken met de gebruikelijke schachtfrezen vergt de S-Cut per saldo 17% minder energie tijdens de verspaning. Daarentegen liggen de snijsnelheden gemiddeld 10% hoger en kan de voeding zelfs met 25% worden verhoogd. Ook is de standtijd van de S-Cut langer dan gebruikelijk bij dit type frees.

 

Patent aangemeld, exclusief bij WNT

De S-Cut is inmiddels aangemeld voor een patent. WNT heeft de exclusieve rechten op de productie van deze frees, die geschikt is voor universeel gebruik en zich eigent voor het bewerken van staal en RVS. Andreas Kordwig, hoofd productmanagement bij WNT, ziet de toekenning van de prijs als een bevestiging dat WNT er opnieuw in slaagt om een gereedschap te bieden dat voldoet aan de hoge verwachtingen van klanten. De Hans-Jürgen Warnecke Innovationspreis wordt sinds 2012 elk jaar toegekend aan een van de wetenschappelijke medewerkers van het Fraunhofer IPA en de universiteitsinstituten IFF en EEP.

 

Pin It on Pinterest