Made-in-Europe.nu
automatisering verspaning

Chinese partner geeft RoboJob kans duurzaam te groeien

Het Chinese beursgenoteerde bedrijf Greatoo Intelligent Equipment neemt een belang in RoboJob. Dit gebeurt op vraag van RoboJob oprichters Luc De Ceuster en Helmut De Roovere. “De participatie door Greatoo geeft ons de middelen om een duurzame groei te realiseren”, zegt Helmut De Roovere in een toelichting op de komst van de nieuwe aandeelhouder.

 

RoboJob blijft Belgisch bedrijf; participatie goed voor nieuwe banen

Na 10 jaar is RoboJob een succes. Het bedrijf is actief in 12 landen en heeft meer dan 350 systemen aan CNC frees- en draaimachines geïnstalleerd. Afgelopen jaar steeg de omzet met 25%. Ook dit jaar rekent de Belgische automatiseerder voor de verspanende industrie op een verdere groei. “Ons groeimodel is echter duur”, zegt Helmut De Roovere.

 

Groei leidt tot zoektocht naar sterke partner

Elke uitbereiding naar een nieuwe afzetmarkt vergt forse investeringen in marketing, sales, opleiding en service (dienst na verkoop). Om deze groei op een duurzame wijze te realiseren, zijn de beide oprichters Luc De Ceuster en Helmut De Roovere op zoek gegaan naar een partner die een aanzienlijk belang in hun bedrijf wilde nemen. Dat is Greatoo Intelligent Equipment geworden, een beursgenoteerde onderneming uit China. Dat was op zoek naar een partner met kwalitatieve producten, technische kennis en ervaring waarmee het in China aan de vraag naar automatisering in de verspanende industrie kan inspelen. Greatoo heeft enkele jaren geleden de koers verlegd van matrijzenbouw voor autobandenproductie naar het bouwen van automatiseringsoplossingen voor de industrie.

 

Het nieuwe Greatoo’s Technology Service Center in Chang’an Dongguan.

 

Nieuwe aandeelhoudersstructuur

Greatoo neemt een belangrijke participatie in RoboJob. Hoe groot, wordt pas bekend als de Chinezen aan alle informatieverplichtingen als beursgenoteerd bedrijf hebben voldaan. Luc De Ceuster verkoopt zijn aandelen. Hij blijft wel actief in het bedrijf. Helmut De Roovere en Aluro Group blijven aandeelhouder. Helmut blijft eveneens betrokken bij RoboJob. “Luc en ik zijn beiden de 55 gepasseerd. Vanuit onze bezorgdheid om van RoboJob echt een duurzaam groei bedrijf te maken zijn we een jaar geleden gestart met de zoektocht naar een sterke partner”, licht Helmut de stap toe. Hij en Luc zien het Chinese bedrijf als een sterke partner, die net als RoboJob naar de lange termijn kijkt. “Ze snappen dat groei af en toe vergt dat je een jaartje een lagere rendement haalt omdat je investeert in de groei.”

 

Robojob
De Mazak Variaxis met de automatiseringsoplossing van Robojob.

 

 

RoboJob doet Europa; Greatoo China

Helmut De Roovere is overtuigd dat met deze stap de toekomst van RoboJob in België en Europa is gewaarborgd. “Voor ons personeel en onze klanten verandert er ook niet veel. Als er al iets verandert, dan is het wel dat we hiermee aantonen dat we erg ambitieus blijven. Door dit partnership kunnen we onze klanten aantonen dat ze aan RoboJob een stabiele partner hebben, die samen met hen blijft inzetten op de competitiviteit van onze industrie.” Met Greatoo werd bovendien afgesproken dat zij zich met de RoboJob producten en de RoboJob IP niet op de Europese markten begeven. Die blijft RoboJob zelf vanauit Heist-op-den-Berg bewerken. “Greatoo gaat onze systemen op de Aziatische markten brengen. In eerste instantie zijn dat systemen die we in België produceren.” Op langere termijn ligt het voor de hand dat de RoboJob- systemen voor de Chinese markt wellicht in China gemaakt gaan worden. R&D blijft in België.

 

Verdubbeling personeelsbestand

De komst van de nieuwe aandeelhouder geeft RoboJob de mogelijkheden om niet alleen verder te groeien, maar ook om te investeren in bijkomend personeel en nieuwbouw. Voor 2017 voorzit de onderneming een aangroei vanhet personeelsbestand met 8 mensen, tegen 2020 plannen we een verdubbeling van de huidige 25 medewerkers.

Foto: Helmut De Roovere en Luc De Ceuster.

Pin It on Pinterest