Made-in-Europe.nu
solidworks cam

SolidWorks komt met eigen CAM software

SolidWorks komt met eigen CAM software, volledig geïntegreerd in de designsoftware. De reden voor deze stap: de huidige CAM-ontwikkelaars pakken onvoldoende Model Based Defition op. Hierdoor laten ze mogelijkheden om sneller een goed CNC-programma te genereren liggen. Bijzonder aan de CAM-software van SolidWorks is dat deze gebaseerd is op het Knowdledge Based Machining van CAMworks.

 

Doel: gebruik van MBD en Knowledge Based Machining versnellen

De aankondiging van SolidWorks CAM is een van de grote verrassingen op de eerste dat van SolidWorks World 2017, deze week in Los Angeles. SWW 2017 is het jaarlijkse event van de vooral Noord Amerikaanse community van gebruikers van SolidWorks. Tevens zijn alle resellers wereldwijd bijeen, ook het Nederlandse CAD2M en Cadmes. De stap om met een eigen CAM programma te komen lijkt opmerkelijk, omdat de softwareontwikkelaar dit tot nog toe heeft overgelaten aan de parters, die massaal aanwezig zijn op de beursvloer van het event.

 

SWW 2017
Dassault Systèmes topman Bernard Charlès tijdens SWW 2017 in LA.

Smart manufacturing

Gian Paolo Bassi, CEO van Dassault Systèmes dochter SolidWorks Corp. had er in zijn keynote presentatie echter een duidelijke reden voor. In smart manufacturing speelt Model Based Definition een essentiële rol. Het model bevat alle informatie die de productie nodig heeft, niet alleen geometrische data maar ook gegevens over oppervlakte ruwheden. “Met MBD kunnen we alles correct lezen. Alles wat nodig is voor manufacturing zit in het model.” Als je dat gebruikt voor het CAM programmeren, bespaar je veel tijd en voorkom je fouten. Alleen: de CAM ontwikkelaars pakken dat in de ogen van SolidWorks onvoldoende snel op.

 

In samenwerking met CAMworks

De nieuwe CAM software is ontwikkeld samen met CAMworks. De officiële benaming wordt dan ook Solidworks CAM powered by CAMworks. De keuze voor deze CAM ontwikkelaar heeft alles te maken dat het bedrijf vorig jaar het concept Knowledge Based Machining introduceerde op SWW. De nieuwe CAM software herkent automatisch features, wat andere ook doen. Uniek is dat vervolgens met MBD uit het 3D model de data voor bijvoorbeeld oppervlaktekwaliteit worden gehaald. De software zoekt vervolgens de best passende frees- of draaistrategie voor deze feature (Knowledge Based Machining). Zo wordt heel snel het programma opgebouwd, volledig geautomatiseerd. Bèta gebruikers van de nieuwe CAM software kwamen volgens een van productmanagers tot een tijdbesparing bij het programmeren van 90%, vergeleken met andere CAM programma’s.

SolidWorks wil met deze stap de andere CAM-ontwikkelaars dwingen deze handschoen op te pakken en innovaties zoals MBD eveneens te integreren in het software.

 

2 comments

Pin It on Pinterest