Zelf automatiseren of uitbesteden? Mazak, Halter en Westbrug geven antwoord

Westbrug Techniek

Overdag hangt er bij Westbrug Techniek een ander prijskaartje aan het CNC frees- en draaiwerk dan na 4 uur ’s middags. “Geautomatiseerde uren zijn nu eenmaal goedkoper dan een machine-uur inclusief man”, zegt Andrew van der Bruggen van het fijnmechanisch bedrijf uit Wijchen. Op 15 en 16 maart zet hij de deuren van Westbrug Techniek open voor eenieder die méér wil weten over zelf doen met machines van Mazak en automatisering van Halter CNC Automation of uitbesteden. Aan Westbrug.

 

Inloopdagen bij Westbrug Techniek terwijl het bedrijf volop draait

Een bijzonder initiatief, de Inloopdagen op 15 en 16 maart bij Westbrug Techniek. Mazak, Halter CNC Automation tekenen gezamenlijk voor de organisatie. “Mazak komt hier vaak met klanten; we zijn zo’n beetje hun showroom. En Halter komt hier ook. Met deze dagen snijdt het mes ook aan onze kant”, zegt Andrew van der Bruggen, van wie het idee om gezamenlijk de dagen te organiseren, afkomt.

 

Alle vormen automatisch beladen

Westbrug Techniek is behoorlijk ver geautomatiseerd. Vrijwel alle 10 Mazak CNC-machines zijn voorzien van automatische belading. Naast een grote cel van BMO staan er liefst 4 Halter Loadassistants. En enkele Mazak draaimachines zijn voorzien van stafaanvoer. Het bedrijf heeft alle gangbare vormen van automatisch beladen in huis: pallethandling, producthandling en stafaanvoer. “Zoetjesaan gaan we het zo qua prijs winnen van de Chinezen”, zegt Andrew. Niet alleen schieten in China de prijzen omhoog; de transportkosten drukken vooral bij kleine series zwaar op de stuksprijs. Hij zoekt niet alleen de kleine series, ook middelgrote series zijn welkom. “Soms heeft de nacht te weinig uren”, zegt hij lachend.

 

Leren van de praktijk

Omdat veel bedrijven voor de vraag staan het eigen machinepark uitbreiden en investeren in automatisering of uitbesteden, gaan de drie bedrijven tijdens de Inloopdagen het thema Zelf doen of uitbesteden toelichten. In het bedrijf loopt op dat moment de productie gewoon door. Bezoekers krijgen dus een goede indruk. Bij Westbrug Techniek draaien de machines ’s avonds en ’s nachts door, maar om 4 uur gaat het licht in de fabriek uit als de medewerkers naar huis gaan. Dan wordt tegen een lager uurtarief onbemand geproduceerd. Andrew van der Bruggen wil daarbij transparant zijn naar zijn klanten. “We geven een open calculatie mee: machineuur, gereedschappen en materiaal en stroom. Samen met de klant bekijken we dan of we beter overdag, bemand, of ’s nachts, onbemand, produceren.” Andrew van der Bruggen: ”Ik ben er altijd een voorstander van om met elkaar ervaringen te delen. Willen ze bij mij uitbesteden dan is dat mogelijk, maar als ze van mij willen horen hoe ik de automatisering van mijn Mazak machinepark heb aangepakt, dan wil ik daar graag over vertellen.” Wouter van Halteren noemt de inloopdagen een unieke mogelijkheid voor verspanende bedrijven om te beleven wat automatisering kan betekenen. “Maar ook om te overwegen of bepaald verspaningswerk kan worden uitbesteed bij een geautomatiseeerd bedrijf. Het unieke van de Inloopdagen is dat bezoekers direct met de eigenaar en de mensen uit de praktijk kunnen bespreken of automatiseren lonend is.”

Andrew van der Bruggen heeft ondertussen al zijn 11e Mazak machine besteld. Die komt van de zomer. Voorlopig zonder robot. “De machine is wel voorbereid voor automatisering. Maar we willen altijd eerst de ins en outs van een machine leren kennen. Daarna kopen we pas de robot.”

 

Authors

Gerelateerde artikelen

Top