Made-in-Europe.nu
European Industry Day

125 industrie-organisaties pleiten voor krachtig Europees industriebeleid

Als de Europese machinebouwers willen meegaan met de trends in de markt, moeten ze veel meer agile gaan werken en focussen op incrementele innovaties. Technologie centra verspreid over Europa moeten meer gaan samenwerken met de MKB maakbedrijven. Die oproep heeft CECIMO president Luigi Galdabini gedaan tijdens de eerste EU Industry Day. 125 organisaties uit de maakindustrie hebben op deze dag gezamenlijk een oproep gedaan voor een krachtig Europees industriebeleid.

 

Dreigt Europa achterop te raken bij andere continenten?

De eerste EU Industry Day is een initiatief van de Europese Commissie. Honderden stakeholders uit heel Europa hebben er aan deelgenomen en gediscussieerd over de belangrijke thema’s voor de Europese industrie. Onder de deelnemers waren vice president van de Europese Commissie Jyrki Katainen en de beide EU-commissarissen Elżbieta Bieńkowska (onder andere industrie) en Carlos Moedas (onderzoek, wetenschap en innovatie). Tijdens het event heeft CECIMO samen met 124 andere koepelorganisaties voor de maakindustrie een oproep gedaan om snel tot een ambitieuze Europese strategie voor de industrie te komen.

 

Actie nodig om leidende positie machine-industrie veilig te stellen

De machinebouwers juichen het initiatief van de commissie voor de industriedag toe. Maar, aldus Filip Geerts, algemeen directeur van CECIMO: “Om het wereldwijd leiderschap van de Europese maakbedrijven en de banen veilig te stellen, moet de Commissie opvolgen wat de stakeholders al herhaaldelijk hebben geroepen. Ze moet met een allesomvattend actieplan komen dat zich concentreert op de sterkte van onze sector”. De 125 koepelorganisaties zien namelijk dat Europa achterblijft vergeleken met andere continenten als het erom gaat hoe hoog de maakindustrie op de beleidsagenda van de politiek staat. Volgens Filip Geerts is nu het moment om de industrie bovenaan de agenda te zetten en als Europa betrokkenheid te tonen bij de maakindustrie, de banen in deze sector en de innovatie.

 

CECIMO president Galdabini tijdens de EU Industry Day (Foto EU)

 

Incentives voor internationalisering

Luigi Galdabini wees er op dat er momenteel behoorlijke belemmeringen zijn die concurrentiekracht van de sector aantasten. Op strategisch niveau hebben de machinebouwers meer beleidsinstrumenten nodig om de link tussen research en de businesskant te bevorderen. Hij riep ook op voor incentives die de grensoverschrijdende samenwerking bevorderen en die de internationalisering van de kleinere en middelgrote maakbedrijven ondersteunt. Het industrieel MKB ondervindt namelijk problemen bij de toegang tot nieuwe technologie. De machinebouwers zelf moeten meer agile gaan werken, nieuwe oplossingen ontwikkelen die tegemoet komen aan de veranderende behoeften van de markt en klanten continu verbetering bieden van zowel goederen als service.

 

Pin It on Pinterest