Made-in-Europe.nu
Fanuc Field

Fanuc Field: IoT en deep learning in de industrie

Fanuc heeft op de Cebit het nieuwe IoT platform Field system in Europa gelanceerd. Het is een open platform, waarvoor iedereen apps kan ontwikkelen. Een van de eerste is Zero Down Time, waarmee de beschikbaarheid van machines wordt verbeterd via predictive maintenance. Fanuc heeft ook een deep learning applicatie ontwikkeld. Daarmee wordt het programmeren van een robot overbodig. De robot leert van zichzelf en van andere robots die aan het platform verbonden zijn.

 

Robot leert zonder programmeren zichzelf taken aan

Met het Internet of Things platform Field system zet Fanuc een belangrijke stap richting Industrie 4.0. De presentatie op de Cebit had vooral te maken met het feit dat Japan gastland was op de beurs. In april gaat Fanuc het platform uitgebreid presenteren tijden de Hannover Messe. Afgelopen week gaf Jürgen Barth, key accountmanager CNC bij Fanuc Duitsland, op het MAV Innovationsforum als een uitgebreide toelichting op waar Fanuc naar toe wil.

 

merkel cebit
De Duitse bondskanselier Angela Merkel samen met premie Abe op de Fanuc stand (foto Cebit)

IoT platform voor de maakindustrie

Allereerst zegt hij dat de industrie pas aan het begin van het gebruik van platformen staat. Wat Airbnb in de toeristenindustrie voor mekaar krijgt (8 jaar bestaan en 1,5 miljoen overnachtingen) en Uber in het personenvervoer (met 460 medewerkers méér beurswaarde creëren dan Ford met 187.000 medewerkers), zoiets gaat ook in de industrie gebeuren. Het tweede statement is dat Field een IoT-open platform is. Ook anderen mogen apps ontwikkelen. In de toekomst kunnen ook machines van andere fabrikanten gekoppeld worden. Er komt ook een OPC UA interface. Daarmee komt er een open standaard beschikbaar voor het uitlezen en verwerken van procesdata, de kern van Industrie 4.0. Fanuc positioneert Field system als platform voor de productieomgeving, dat gekoppeld is aan Fanuc servers in de cloud. Daarmee lijkt het op het eerste gezicht op een MDE systeem, dat data uit de machine uitleest. Toch is het dat niet. “Het is een soort Legosysteem, een interface tussen processen en clouddata in. En met de bouwstenen ga je data analyseren”, aldus Jürgen Barth. Field krijgt dan ook pas echt meerwaarde als er interfaces komen naar MES- en ERP systemen.

 

Zelflerende robots voor bin picking

De richting waarin smart industry zicht ontwikkelt komt goed naar voren in de deep learning applicatie die Fanuc voor het nieuwe platform heeft ontwikkeld. Met deze app leren robots zichzelf een handeling aan die ze moeten verrichten. Een voorbeeld van zo’n applicatie is bin picking. Dankzij de intelligentie leert de robot de willekeurig gerangschikte onderdelen in een kist steeds beter te grijpen. Na 1000 keer grijpen wordt al 60% van de onderdelen correct opgepakt; na 5000 delen is dat al in 90% het geval. De kracht van Field is dat zodra één robot die aan het netwerk is gekoppeld deze leercurve heeft doorlopen, die kennis automatisch beschikbaar komt voor de andere robots. “Een robot leert en de rest neemt de kennis over”, aldus Barth. Fanuc heeft deze applicatie ontwikkeld samen met een startup van de universiteit in Tokio. In de toekomst zal het programmeren van een robot steeds minder vaak nodig zijn.

De Hannover Messe is van 24 – 28 april 2017

 

1 comment

Pin It on Pinterest