Made-in-Europe.nu

Fonon vergroot toepassingsgebied laserreinigen

Het Amerikaanse Fonon Corporation heeft de eigen Flexion technologie vrijgegeven voor toepassing in CleanTech Megacenter laserreiniging machine. Fonon voegt als extra een motion control platform toe. Hierdoor kan de laserstraal ook op plaatsen op een werkstuk die moeilijk bereikbaar zijn, beter gepositioneerd worden. Dat leidt tot een beter reinigingsresultaat. De CleanTech laserreigingssystemen zijn vorige maand op de markt gebracht onder de merknaam LaserPhotonics.

 

Fonon Flexion technologie voegt X- en Y-beweging aan laserkop toe

Reinigen met laserlicht is op zich niet nieuw. Deze reinigingstechniek heeft zich al lang bewezen, bijvoorbeeld voor het verwijderen van roest, olie- en vetten op frees- en draaidelen, resten van anodiseren en het verwijderen van corrosie op medische instrumenten. Problemen ontstaan als verontreinigingen op plekken zitten die moeilijk bereikbaar zijn voor het laserlicht. Dat kan er toe leiden dat de laserstraal een bepaald vlak niet volledig bestrijkt.

 

Zo werkt het principe van de nieuwe laserreinigingstechniek van Fonon.

Ook moeilijk bereikbare plaatsen

In de CleanTech Megacenter lost Fonon dit op door de Flexion technologie toe te passen. Hiermee kan het te reinigen werkstuk in zowel X- als Y richting beter gepositioneerd worden ten opzichte van het laser. Het platform volgt tijdens het reinigen een vooraf geprogrammeerde beweging. Dit garandeert volgens Fonon een 100% goede reiniging aan alle kanten van een werkstuk. De laserstraal kan nu overal onder de juiste hoek de oppervlakken belichten en zo de vervuiling verwijderen. Veel andere laser reinigingssystemen kennen een statische opstelling, waardoor de de laserbaan beperkt blijft.

 

Eén knops bediening

Dmitriy Nikitin, CEO van Fonon Corporation, zegt dat de technologie nieuwe toepassingen voor laserreiniging mogelijk maakt. Met name het midden- en kleinbedrijf kan nu over deze technologie beschikken. “In tegenstelling tot andere producten, die soms zelfs niet eens veilig zijn, hebben we geïnvesteerd in het bouwen van laserreinigingsapparatuur die volledig compliance is met normen voor een veilig gebruik van de lasers met slechts een druk op de knop. Nikitin ziet toepassingen in onder andere de aeropace industrie, scheepvaart, automotive (lasvoorbereiding) als ook hightech industrie. De Clean Tech producten zijn ondertussen vrijgegeven voor de Amerikaanse markt. De systemen zijn leverbaar met lasers in de klasse 1 tot en met 4. Als extra kan het reinigingssysteem voorzien worden van een automatische stof- en vuilafzuiging en een 3D scanner voor het reinigen van complexe delen.

De Laser Photonics laserreinigingsystemen zijn zowel als handheld als stationaire toepassing leverbaar.

 

Pin It on Pinterest