Made-in-Europe.nu

Metaalprinten groeit sneller dan kunststofprinten

De internationale markt voor 3D-printen groeit nog steeds hard. En Nederland blijft niet achter. In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprinters. Alles bij elkaar opgeteld werd in 2016 in Nederland 100 miljoen euro besteed aan 3D printen, zowel aan hardware, materialen als inkoop van 3D printdelen en dienstverlening.

 

ABN Amro en Berenschot presenteren onderzoek 3D printindustrie op RapidPro

Dat schrijven ABN Amro en Berenschot in een rapport over de Nederlandse 3D printactiviteiten. David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN Amro, en Onno Ponfoort, Practice Leader 3D Printing bij Berenschot, hebben de resultaten op RapidPro gepresenteerd. In 2016 was de Nederlandse 3D-printing markt goed voor zo’n 100 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2014. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro.

 

Metaalprinten groeit het sterkst

In het rapport schrijven de onderzoekers dat zij inschatten dat er in Nederland zo’n 40 metaalprinters staan, tegenover 60 industriële kunststofprinters. “Met de introductie van de MetalFab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse metaal 3D-printer een feit. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector”, zegt David Kemps. Henny ten Pas (sales manager AM/Industrial 3D-Printing bij Bender Additive Manufacturing) zegt in het rapport dat hij ziet dat de groei van metaalprinters in Nederland nog wel wat achterloopt, bijvoorbeeld ten opzichte van Duitsland. Maar er is veel animo om samen te investeren en experimenteren. Ten Pas: “Bedrijven zouden sneller tot concrete actie moeten komen, willen ze geen internationale achterstand oplopen.”

 

Businesscase verbeteren

Nieuwe technologieën, zoals Multijet Fusion van HP, hebben de potentie om de businesscase sterk te verbeteren. Op dit moment zijn materiaalkosten bij kunststofprinten goed voor 40 tot 80 procent van de kostprijs van geprinte onderdelen. Door met goedkoper nylon te werken en materiaal efficiënter te gebruiken dan met de huidige SLS-techniek gebeurt, is het mogelijk om tot wel 80 procent op materiaalkosten te besparen. Worden er dan ook nog slimme onderdelen geprint – bijvoorbeeld met sensoren, watermerk of ‘productiehandleiding’ – dan kan 3D-printen echt meerwaarde bieden. Zeker als deze onderdelen lokaal op aanvraag worden geproduceerd. Dit zet de productieketen op zijn kop. Jan Floor van Egmond, algemeen directeur van Landré, zegt in het rapport dat HP de nieuwe digitale productieketen mét intelligente onderdelen als uitgangspunt neemt om met 3D-printers een rol te spelen op de markt. De beweging gaat dus van prototypes naar productie.

Méér informatie over hoe de 100 miljoen euro in de 3D print waardeketen verdeeld is, kun je op 3D Print magazine lezen.

FOTO: een onderdeel 3D geprint met metaal op RapidPro (Foto: Mikrocentrum)

Pin It on Pinterest