Made-in-Europe.nu
Roemheld

Smart production in de verspaning op MTMS

Hoe kunnen verspanende bedrijven met moderne IT oplossingen proceskennis genereren en daarmee hun productieproces betrouwbaarder maken? En hoe kunnen machines die via de cloud met elkaar verbonden zijn, van elkaar leren? Twee onderwerpen die komende week op MTMS in Brussel worden uitgelicht.

 

Lezingenprogramma op MTMS: van 3D printen tot digitalisering

De Belgische engineering en machinebeurs voor de maakindustrie, MTMS 2017,  richt meer dan ooit de aandacht op smart production. Niet alleen in de vorm van een presentatie door HP over de nieuwe 3D printtechnologie en praktijkervaringen van een Vlaamse metaalprintbedrijf. Sirris pakt op de eerste beursdag, 22 maart, het thema Industrie 4.0 op.

 

Connected machines: valkuilen en kansen

Tom Jacobs, senior engineer precision manufacturing, houdt die dag een lezing over het genereren, uitwisselen en gebruiken van data om bewerkingstechnologieën te verbeteren. Internet of Things en cloud computing spelen hier een grote rol in. Tom Jacobs schetst welke stappen verspanende bedrijven kunnen zetten om met kennis hun processen robuuster te maken. Hij zal echter eveneens aangeven waarom Sirris denkt dat proceskennis cruciaal blijft. VGregory Pinte, application manager bij Flanders Make, schetst de ontwikkelingen op het vlak van sensortechnologie voor de machinebouw. Er komen meer goedkope sensoren voor de machines beschikbaar, die het mogelijk maken om over big data te beschikken. Bovendien is er steeds vaker krachtige, geïntegreerde hardware voorhanden, die tegen een schappelijke prijs deze gegevens kan verwerken. Fysieke modellen die de werking van de machine in kaart brengen, zullen gebruikt worden in combinatie met de online gemeten data om de machine beter te kunnen monitoren en besturen. Tenslotte kunnen machines ook via de cloud met elkaar in verbinding gesteld worden en op die manier van elkaar leren. Op donderdag gaat Niels Heijnen, productmanager bij XION, ook in op de kritische kanten van Industrie 4.0 en cloudcomputing. Hij schetst de valkuilen, de veiligheidsaspecten maar ook de voordelen van cloud connected machines. Vanuit een praktijkcasus worden ook de commerciële kansen van cloud-connected machines besproken.

 

MTNS
Additive manufacturing is een van de nieuwe technieken waaraan MTMS aandacht besteedt.

Kansen en uitdagingen machinebouwers

Eveneens op donderdag 23 maart schetst Emir Demircan, EU Public Affairs Manager bij Cecimo, de uitdagingen en de kansen die de digitalisering de machinebouwsector biedt. Hij geeft antwoordt op vragen zoals “wat zijn de gevolgen van digitalisering voor bouwers van werktuigmachines?” en zijn data-gestuurde bedrijfsmodellen en kans?

MTMS 2017 vindt op 22, 23 en 24 maart plaats in de beurs in Brussel. Inschrijven voor de – gratis – lezingen in het expertprogramma kan hier.

 

Pin It on Pinterest