Made-in-Europe.nu
cellro

Fors lagere kostprijzen in verspaning door digitalisering

De verspanende industrie staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Verspanende toeleveranciers worden veel meer servicebedrijven, met focus op product en productie. Hun volledige bedrijfsvoering wordt internet gedreven. Maar bovenal: kostprijzen en doorlooptijden worden aanmerkelijk lager en korter dan nu het geval is. Digitalisering gaat voor fors lagere kostprijzen zorgen. Dat zegt Bram de Koning, oprichter van Cellro, in de komende editie van het Jaarboek Verspanen 2017.

 

Bram de Koning (Cellro): volgende fase automatisering gaat voor hogere rendementen zorgen

Half april verschijnt de vierde uitgave van het Jaarboek Verspanen. In deze editie krijgt het thema smart industry veel aandacht. Het wordt toegelicht vanuit meerdere invalshoeken. Bram de Koning (Cellro) geeft in een uitgebreid interview zijn visie op waar de verspaning naar toe gaat als na 2020 automatisering een nieuwe fase in gaat.

 

Bram de Koning
Bram de Koning (Cellro): automatisering van de interne logistiek en de bedrijfsprocessen gaat de verspanende industrie ingrijpend veranderen.

Focus verschuift van hogere output naar hoger rendement

Waar tot nog toe bij automatisering de nadruk sterk ligt op het verhogen van de output, verschuift dit komende jaren naar eveneens het verhogen van het rendement. Focus is hiervoor noodzakelijk, evenals automatisering van front- en backend en de interne logistiek. Dan gaat niet alleen de output omhoog, ook het rendement. Robotisering neemt verder toe en de afzonderlijke processen gaan gekoppeld worden met nieuwe automatiseringssoftware. “Dan maken we de echte omslag naar smart industry, waardoor we met dezelfde mensen een veel hogere omzet en rendement uit de investeringen halen”, schetst Bram de Koning het toekomstbeeld. Het grote verschil tussen de automatisering anno 2017 en die na 2020, is dat vandaag handling op machine- of celniveau geautomatiseerd wordt en over een aantal jaren de interne logistiek middels AGV’s en overige processen.

 

Algoritmes berekenen online prijzen

Computers doen de werkvoorbereiding. Algoritmes zorgen ervoor dat de klant direct online een offerte krijgt. De calculator verdwijnt. Net als de planner voor de inkoop van materiaal, het toetsen van beschikbaarheid van gereedschappen en het plannen van de productie en aansturing van de machines. Dit zijn allemaal deelprocessen waarvoor er al software beschikbaar is. Kostprijzen zullen automatisch gecalculeerd gaan worden.

 

Impact op de sector groot

De impact van deze volgende fase in automatisering zal groot zijn. “De eerste bedrijven die zich hiermee gaan onderscheiden, worden de winnaars. Als je de hele keten hebt geautomatiseerd, zie je pas echt hoe groot de winst is die je kunt boeken. De rest moet meegaan of valt weg. Er komt een shake-out doordat de groep bedrijven die de technologie voor elkaar heeft, goedkoper en sneller werkt en de kwaliteit beter onder controle heeft”, zegt Bram de Koning.

De printeditie van het Jaarboek Verspanen met 128 pagina’s achtergrondartikelen, interviews én de resultaten van de Benchmark Verspanen 2017 valt half april in de bus bij zo’n 6000 verspanende bedrijven in de Benelux. Er komt dan ook een online editie beschikbaar waarin je het volledige interview met Bram de Koning kunt lezen.

 

Pin It on Pinterest