Made-in-Europe.nu
GF Machining Solutions additive manufacturing

New Tech Day: 3D metaalprinten en laserbewerken in matrijzenbouw

Lasertechnologie zorgt voor heel nieuwe mogelijkheden in de matrijzenbouw. Denk hierbij niet alleen aan lasertextureren, ook aan 3D metaalprinten. Conformal cooling verlaagt de cyclustijden van het spuitgietproces en maakt veel betere oppervlaktekwaliteiten mogelijk. GF Machining Solutions organiseert 11 mei New Tech Day voor de stempel en matrijzenindustrie.

 

Integratie nulpuntspansysteem in 3D metaalprinter voor nabewerking

Sinds anderhalf jaar werkt GF Machining Solutions samen met 3D printerfabrikant EOS. De AM 290 Tooling metaalprinter die de Zwitsers op de markt hebben gebracht, is onderhuids dan ook een EOS M-machine. Toch is er een wezenlijk verschil, aldus Djemel Dellouche, laser sales engineer. Dit verschil zit in het feit dat de Zwitserse machinebouwer het bouwplatform op een nulpunt spansysteem uit eigen huis, de MacroMagnum van System 3R, plaatst. Een oplossing van Erowa is eveneens mogelijk. Hierdoor kan het 3D geprint onderdeel direct en precies opgespannen worden in bijvoorbeeld de CNC freesmachine of de EDM machine. Mechanische nabewerkingen zijn immers zeker in de stempel- en matrijzenindustrie eigenlijk altijd nodig. Eventueel kan dit zelfs geautomatiseerd worden. GF Machining Solutions kiest dus duidelijk voor een hybride aanpak.

 

GF AM 290 Tooling
Links de hybridematrijs, daarna de kunststof kopjes en daarachter (en foto boven) het koelkanaal in de matrijs.

 

Hybride aanpak: AM, frezen, laserbewerken

En in deze hybride aanpak passen ook de lasermachines van het concern. Tijdens een technologiedag rond nieuwe technologieën op 11 mei presenteert GF Machining Solutions daarom niet alleen de AM 290 Tooling maar ook de verschillende machines voor het laserstextureren van oppervlakken. Juist dankzij deze combinatie ontstaan er volgens Djemel Dellouche heel nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld is een spuitgietmatrijs die 3D geprint is inclusief interne koelkanalen. Door deze optimaal te positioneren, bereikt het matrijsoppervlak veel sneller een homogene temperatuurverdeling en koelt sneller af. Dat resulteert in zowel betere spuitgietproducten alsook kortere cyclustijden.

 

GF Machining Solutions plaatst het bouwplatform van de 3D metaalprinter op een nulpuntspansysteem, zodat het na het printen in een andere machine geplaatst kan worden voor de nabewerking.

 

New Tech Day

De matrijs is nabewerkt op een Mikron freesmachine en daarna is een textuur in het oppervlak aangebracht met de laser. “Dat kunnen we doordat we dichtheid waarmee de matrijs additief wordt gemaakt zeer hoog is”, aldus Dellouche. GF Machining Solutions presenteert de nieuwe technologie voor de matrijzenmakers in Schorndorf bij Duitsland op 11 mei. Naast een presentatie over integratie van additive manufacturing in het proces bij een matrijzenmaker, zijn er lezingen over de mogelijkheden van lasertextureren. De bijeenkomst in Schorndorf (bij Stuttgart) is gratis toegankelijk. Meer informatie vind je hier.

 

Pin It on Pinterest