Made-in-Europe.nu
NextGenAM

NextGenAM: 3D metaalprinten in serieproductie

EOS, Premium Aerotec en Daimler starten het project NextGenAM. Hun doel: de volgende generatie additive manufacturing procestechnologie ontwikkelen. Die moet geschikt zijn voor de vergaand geautomatiseerde productie van grote series AM delen. NextGenAM zich op het totale proces: van poederaanvoer tot en met post processing.

 

EOS, Daimler en Premium Aerotec starten ontwikkeling geïntegreerde productielijn voor AM delen

Het is de drie Duitse bedrijven ernst. Ze investeren samen miljoenen euro’s in het project. In mei volgt de officiële aftrap bij Premium Aerotec in Varel, de luchtvaarttoeleverancier die al gecertificeerde onderdelen voor Airbus print op een van de 3D metaalprinters. De meest recente machine van EOS, de M 400-4 zal nu echter geïntegreerd worden in een volledige productiestraat, inclusief nabewerking. De huidige oplossingen zijn namelijk voor echte serieproductie nog niet geschikt, vinden de initiatiefnemers van NextGenAM.

 

70% kosten AM deel ontstaan vóór en ná het 3D printen

Dat heeft veel te maken met het feit dat de stappen vóór en na het feitelijke printen 70 procent van de kosten van een 3D geprint metalen werkstuk uitmaken. Automatisering is het sleutelwoord om dit percentage terug te dringen. Volgens Hans Langer, oprichter en CEO van EOS, toont het project aan dat 3D metaalprinten als geïntegreerde productietechnologie in de serieproductie doordringt. “Met onze langjarige expertise en onze EOS-systemen gaan we de geplande productieoplossing mee vormgeven.”

Ook aluminium certificeren

Premium Aerotec produceert nu al 3D geprinte metalen structuurdelen voor Airbus. De luchtvaarttoeleverancier heeft als een van de eerste bedrijven zowel het proces als het materiaal – titanium – gecertificeerd voor deze toepassing. Samen met EOS wil men het 3D printen nu integreren in een productielijn, opgebouwd rond de 3D metaalprinter van EOS met 4 lasers. Daarnaast wil men in NextGenAM aluminium als materiaal voor 3D printen van functionele onderdelen certificeren. Dat is een van de redenen waarom Daimler als derde Duits bedrijf betrokken is. Daimler brengt de kennis in van materiaal certificering en serieproductie van qua gewicht- en materiaalgebruik geoptimaliseerde onderdelen. De automobielbouwer wil zelf in de toekomst aluminium onderdelen voor de auto gaan 3D printen.

 

NextGenAM moet breed inzetbaar worden

De NextGenAM productielijn die ontwikkeld gaat worden, zal dan ook breed inzetbaar worden. In het project kijken de drie bedrijven niet alleen naar de automatisering, maar ook naar de economische kant van het proces en de cyclustijden. In de Premium Aerotec vestiging in het Noord Duitse Varel bouwen ze gezamenlijk een test- en ontwikkelcentrum.

 

Hier klikken >

Pin It on Pinterest