Pinocchio: gereedschaphouder met variabele uitsteeklengte

Pinocchio

Onder andere voor het frezen van turbine componenten ontwikkelt het Fraunhofer IPT een nieuw type gereedschaphouder. Deze stelt tijdens de bewerking automatisch de uitsteeklengte van het gereedschap in. Een in de houder geïntegreerde sensor reduceert de trillingen tot wel 50%.

 

Uitsteeklengte wordt tijdens het frezen automatisch aangepast

Iedere frezer weet: hoe langer de uitsteeklengte van de frees hoe minder stabiel het totale gereedschapsysteem is. Bij het bewerken van onder andere turbo componenten is een lang gereedschap dikwijls onmisbaar.Het Fraunhofer IPT is daarom samen met industriepartners Hugo Reckert, Innoclamp en Trepels-Center het project Pinocchio gestart. Het doel: een gereedschaphouder ontwikkelen die zich flexibel aanpast aan het werkstuk dat gefreesd moet worden.

 

Variabele uitsteeklengte, toch stabiel

De gereedschaphouder uit het project Pinocchio moet een lange uitsteeklengte stabiel mogelijk maken als er bijvoorbeeld aan de voet van een turbineschoep gefreesd moet worden. Dezelfde houder moet echter ook met kortere uitsteeklengten kunnen werken als dat mogelijk is. De houder is eveneens toepasbaar in de matrijzenproductie, bijvoorbeeld voor het frezen van diepe kamers of hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Het concept dat het Fraunhofer IPT momenteel samen met drie partners uit de industrie ontwikkelt, past de lengte tijdens het bewerken automatisch aan. Dit gebeurt met een lineaire aansturing. Dat is minder gemakkelijk dan het lijkt. Er is namelijk een aparte besturing voor de houder nodig. Een ander aspect dat onderzocht wordt is hoe de gereedschaphouder het beste van energie kan worden voorzien.

 

Sensoren monitoren freesproces

Om het freesproces verder te verbeteren, willen de projectpartners sensoren en actuatoren in de houder integreren. Samen met speciale software moet dit leiden tot betere procesbewaking tijdens het frezen. Het doel is om met het totaalconcept de trillingen in de frees te halveren. Daardoor zullen standtijd en oppervlaktekwaliteit verbeteren. Zodra de nieuwe gereedschaphouder als demonstrator klaar is, gaan de projectpartners het geheel testen op een standaard freesmachine. Het Pinnochio project loopt nog tot september 2018.

Op 18 en 19 mei organiseren het Werkzeugmaschinenlabor en het Fraunhofer IPT het Werkzeugmaschinen Kolloquium in Aken.

 

Authors
Top