Made-in-Europe.nu
Hembrug Mikroturn 100

Leidse LiS studenten kunnen harddraaien op Hembrug Mikroturn 100

Studenten van de Leidse Instrumentmakers School kunnen voortaan het harddraaien op een state-of-the-art machine leren. Fabrikant Hembrug heeft namelijk een gereviseerde Mikroturn 100 aan het LiS geschonken. Bij deze machine is de besturing vervangen door een moderne Siemens 840D sl versie.

 

Hembrug schenkt gereviseerde Mikronturn 100 aan instrumentmakers school

De Mikroturn 100 staat in de nieuwe werkplaats die de instrumentmakerschool vorig jaar in gebruik heeft genomen. “In onze oude werkplaatsen was de vloerbelasting niet toereikend voor een dergelijke machine. Hoe groter het gewicht, hoe groter de stabiliteit en hoe groter de precisie”, aldus directeur Dick Harms van de Leidse instrumentmakers School. De Hembrug Mikroturn 100 was de nog ontbrekende schakel in het arsenaal. “Studenten die kunnen melden dat ze op deze machine hebben leren werken, hebben een streep voor en dat is heel belangrijk vinden we.” De LiS is een Nederlandse mbo-vakschool voor precisietechniek, waar alle studenten de opleiding Research Instrumentmaker volgen.

 

Slijpkwaliteit draaien

Hembrug zag graag dat er binnen het onderwijs van de LiS ook ruimte ontstaat voor draaiwerk met zeer hoge precisie. Robert Nefkens, CEO van Hembrug Machine Tools, ziet de schenking van de machine aan de LiS als een goede manier om technici al op jongere leeftijd bekend te maken met de mogelijkheden van ultra precisie draaien op Hembrug machines. “Bovendien helpt de schenking om de band met de LiS en Hembrug te verstevigen. Een groot deel van onze technische medewerkers heeft een fijnmechanische achtergrond en is vaak afkomstig van de LiS.” Daarnaast vindt hij het belangrijk dat jonge verspaners die worden opgeleid voor precisieverspaning in hun opleiding al leren werken met nauwkeurige harddraaimachines. Met de Hembrug draaien de studenten slijpkwaliteit. Daarmee versterken ze eveneens de uitstraling van het leerbedrijf van LiS. “Belangrijkste is dat ze de machine gaan gebruiken en er goede resultaten mee behalen. Het is een schenking, zonder uitgebreide tegenprestatie, besluit Robert Nefkens.

 

Volledige revisie

De Mikroturn 100 dateert uit 1996 en is door Hembrug geheel gereviseerd. Behalve de besturing zijn ook het binnen- en buitenplaatwerk vernieuwd en heeft de machine een nieuwe koeler en hydrauliek gekregen. De slijtagevrije, hydrostatisch gelagerde spil en geleidingen gaan in principe levenslang mee. Daarom heeft deLiS met de revisie letterlijk een zo goed als nieuwe machine gekregen. De nieuwe besturing levert daarnaast een verbeterde nauwkeurigheid en sterk verbeterde user interface. biedt jaarlijks ook kwalitatief hoogstaande stageplekken voor LiS studenten.

FOTO: Hembrug CEO Robert Nefkens (l) en Dick Harms, directeur LiS

 

1 comment

Pin It on Pinterest