Made-in-Europe.nu

VDL ETG topman op HMI: focus op eigen kracht, zoek partners niet-kerntaken

Maakbedrijven moeten zich in toenemende mate bezinnen op hun eigen kracht en niet-kerntaken uitbesteden aan betrouwbare partners. “Alleen zo kunnen ze de markt met innovatieve oplossingen overtuigen en groei realiseren”, zegt Emiel Harink, business manager van VDL Enabling Technologies Group.

 

Op de Hannover Messe laat de Eindhovense hightech toeleverancier als een van de 140 Nederlandse deelnemers zien klaar te zijn voor Integrated Industry Creating Value, het thema van de industriebeurs.

Nederlandse hightech industrie op Hannover Messe klaar voor nieuw tijdperk

De Nederlandse hightech industrie presenteert zich deze week weer van zijn beste kant op ’s werelds grootste industriebeurs, Hannover Messe. Net als voorgaande jaren slaan Brainport Industries, Holland Innovative, Koninklijke Metaalunie, Mikrocentrum en Nevat de handen ineen om 43 bedrijven en start-ups te presenteren in Hal 4: het Dutch Industrial Supply Pavilion. Alles bij elkaar zijn er 140 deelnemers uit Nederland. Het strategisch belang van Hannover Messe wordt ook vanuit de overheid erkend. Zo brengt minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag een bezoek om een rapport in ontvangst te nemen over de ICT exportkansen in Duitsland.

 

1-0 voor Nederlandse industrie

Emiel Harink denk dat de Nederlandse maakindustrie als het om integrated industries gaat, voor ligt op Duitsland. “Duitse technologiebedrijven beschikken vaak over grote technische competenties en een vergaande verticale integratie. De klassieke supplychain op het niveau van materiaalinkoop en het sourcen van kleinere onderdelen volstaat vandaag de dag niet meer om nog succesvol te zijn”, zegt de topman van VDL ETG. Innovatie, transparantie en zo kort mogelijke time to market: dat zijn de drie sleutelwoorden die van een supplychain gevraagd worden.

 

Voorbeelden van VDL ETG

VDL ETG werkt al volgens de nieuwe principes. Voor een klant uit Zuid Duitsland heeft de Eindhovense groep bijvoorbeeld de volledige verantwoordelijkheid voor de productie van een mechatronisch systeem overgenomen. Hierdoor kan de Duitse klant de aandacht richten op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Voor een andere Duitse klant produceert VDL ETG in Azië: hierdoor weet de Duitse onderneming dat patenten veilig zijn en het hoeft geen eigen productiecapaciteit in Azië op te bouwen. Dit soort voorbeelden zijn typerend voor de wijze waarop de hightech maakindustrie in de toekomst werkt.

 

Exportkansen

Vandaag, dinsdag 25 april, neemt minister Henk Kamp op de Hannover Messe het rapport Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany in ontvangst. Het rapport brengt in kaart welke exportkansen er zijn voor Nederlandse bedrijven als het gaat om bijvoorbeeld Internet of Things, big data, cyber security en softwarerobotica. Na de presentatie van het rapport opent minister Kamp de finale van Meet the Industry Giants, een wedstrijd voor Nederlandse en Duitse start-ups waarbij ze zich presenteren aan grote investeerders en bedrijven.

 

Gisteren bezocht staatssecretaris Sander Dekker de beurs. Op de foto bezoekt hij samen met Metaalunievoorzitter Fried Kaanen (links) en Peter van der Mars het Dutch Industrial Supply Pavilion. \in hal 4.

Maandag al nam staatssecretaris Dekker de Industrievisie van Koninklijke Metaalunie in ontvangst en bezocht hij onder andere de startup activiteiten.

 

 

 

Pin It on Pinterest