Made-in-Europe.nu
Chiron Mill6000

Wila breidt productie uit met vijfde en zesde Chiron Mill 6000

De Nederlandse fabrikant van kantpersgereedschappen Wila breidt de productie in Lochem uit. Aan de vier bestaande Chiron Mill bewerkingscentra, worden er nog twee toegevoegd. Deze twee Mill 6000 high speed CNC machines, elk met een 6000 mm lang bed, bevinden zich momenteel in de laatste fase van de productie bij de Duitse machinebouwer.

 

Magazijn voor 196 gereedschappen met chipherkenning

De vraag naar de kantpersgereedschappen en de gereedschaphouders uit Lochem is zo groot, dat Wila de productie uitbreidt. Daarmee wordt een volgende stap van het meerjaren investeringsplan gerealiseerd, namelijk de installatie van de Chiron Mill 6000 nummer 5 en 6. Bezoekers aan de huisshow van Chiron in Tuttlingen (1650 bezoekers uit 26 landen) konden onlangs de opbouw van de 3-assige machines zien. Op één worden de eerste freestesten gedaan, bij de andere wordt het gereedschapmagazijn opgebouwd.

 

Mill6000
Het magazijn biedt ruimte aan 196 gereedschappen.

 

Chipherkenning gereedschappen

Chiron bouwt bij dit soort grote machines altijd een lineaire gereedschapwisselaar. De grijper haalt het gereedschap uit het magazijn en plaatst het in de wisselaar. Deze beweegt met de freesspindel mee. Hierdoor blijft de gereedschapwisseltijd altijd kort en gelijk, ongeacht waar op het 6 meter lange bed de kop zich bevindt. Wila heeft gekozen voor een Balluff chipsysteem in de gereedschappen en het magazijn. De operator hoeft slechts het gereedschap in de sluis te hangen. De grijper plaatst het vervolgens in een van de 196 magazijnposities en dankzij de chip weet de Fastems besturing van de cel waar het gereedschap zich bevindt. De informatie van de Zoller voorinstelling wordt eveneens automatisch ingelezen.

 

De wisselaar beweegt parallel mee met de freeskop, zodat het wisselen altijd even kort duurt.

 

Sensoren registreren overmatige trillingen

In de freeskop van deze machines bouwt Chiron extra sensoren die trillingen registeren. Overschrijden deze een bepaalde grenswaarde, dan volgt er automatisch een waarschuwing. Afhankelijk van de mate van trillen stopt de bewerking of is er een doorstart. Ook wordt de eventuele resterende standtijd van het gereedschap automatisch aangepast. Wila zet de machines in voor onder andere het nauwkeurig sleuffrezen van de tot 6000 mm lange gereedschaphouders. Het kleinste werkstuk dat op de machine komt, is 3 meter lang.

 

Machine nummer 5 is al klaar voor testen.

 

Meerjarig investeringsplan

De Chiron Mill nummer 5 en 6 maken deel uit van een order die Oude Reimer enkele jaren geleden bij Wila heeft afgesloten. De zes machines vormen straks één productiecel. Onderdeel van de opdracht is dat Chiron de besturing van de bestaande machines aanpast aan die van de laatste machines die geleverd worden. Wila beschikt hierdoor straks over 6 Chiron Mill bewerkingscentra met identieke besturingen. namelijk de meest recente, ondanks dat de eerste machines al enkele jaren in gebruik zijn.

Chiron wordt in Nederland door Oude Reimer vertegenwoordigd

 

2 comments

Pin It on Pinterest