Made-in-Europe.nu
DMG Mori Pfronten

Beste 1e kwartaal ooit voor DMG Mori

DMG Mori heeft het beste 1e kwartaal ooit achter de rug. De orderintake is in de eerste drie maanden van dit jaar met 17% gestegen tot 693,9 miljoen euro. In de toelichting op de Q1 cijfers zegt management de positie in additive manufacturing te versterken. Komende week toont DMG Mori op de huisshow in Bielefeld de eerste resultaten van het meerderheidsbelang in 3D metaalprinterfabrikant Realizer.

 

Op huisshow Bielefeld toont DMG Mori nieuwe poederbed metaalprinter

Het gaat goed met de Duitse machinebouwers. Deze week maakte de VDW bekend dat de Duitse machinebouwers wereldwijd hun orderintake met 6 procent hebben zien groeien in de eerste drie maanden van 2017. Beter dan verwacht, heet het. DMG Mori doet daar nog een schep bovenop met een groeitempo van 17%. Nog nooit eerder in de geschiedenis van het bedrijf werd er voor bijna 700 miljoen euro in het eerste kwartaal verkocht. In de toelichting schrijft het management dat aangepast voor de gereorganiseerde salesstructuur in Amerika en Azië de orderintake zelfs met 24% is toegenomen.

 

Waar komt de groei vandaan?

DMG Mori doet het vooral goed buiten Duitsland. In het thuisland zelf groeide de orderintake weliswaar ook, maar met dik 9 miljoen euro (tot 208,6 miljoen) minder snel dan in de rest van de wereld (tot 485,3 miljoen euro van 392,6 miljoen). Hierdoor haalt DMG Mori AG inmiddels 70% van de orders van buiten Duitsland. Voor het hele jaar rekent de concernleiding op een orderintake van 2,3 miljard euro. Onder aan de streep heeft het bedrijf in het eerste kwartaal 2017 na belastingen 22,8 miljoen euro overgehouden (was 18,1 miljoen). Het EBITDA resultaat voor de groep bedroeg 487,7 miljoen euro. Qua R&D werd  € 1 miljoen extra uitgegeven: 11,9 miljoen. Met name werken de onderzoekers aan automatisering. In de toekomst wil DMG Mori elke machine geschikt maken voor automatisering.

 

Huisshow Bielefeld: nieuwe technologie

Deze week houdt DMG Mori in Bielefeld de jaarlijkse huisshow. De echte primeurs houdt DMG Mori nog even vast tot de EMO. Dan worden er 8 nieuwe premières gepresenteerd. Komende week is er in Bielefeld wel een nieuwe bewerkingsstrategie te zien, die eerder dit jaar ook in Pfronten werd getoond. Op een draaifreescentrum toont DMG Mori het slijpen van het werkstuk in dezelfde opspanning. Daarnaast kunnen de bezoekers de nieuwe 3D metaalprinter zien die uit de samenwerking met Realizer voortkomt. De machinebouwer heeft recent een belang van 50,1% in deze AM-pionier genomen. De Lasertec 30 SLM is de eerste poederbed machine van DMG Mori. In de toelichting op de kwartaalcijfers zegt het management dat op de EMO verdere innovaties op het gebied van additive manufacturing  verwacht mogen worden. De tweede richting waarin meer geïnvesteerd zal gaan worden, is Industrie 4.0. Hiertoe werd eerder dit jaar al bekend gemaakt dat het nieuwe bedrijf ISTOS hier een belangrijke rol in gaat spelen. Ook op het gebied van Industrie 4.0 is er een en ander in Bielefeld te zien.

De huisshow in Bielefeld start dinsdag 9 mei en duurt tot en met vrijdag 12 mei.

FOTO: DMG Mori medewerkster Franziska Dreier werkt bij DECKEL MAHO in Pfronten aan het gepatenteerd gereedschapmagazijn van een duoBlock machine met ruimte voor 450 gereedschappen. 

 

Pin It on Pinterest