Made-in-Europe.nu
Sawyer

Eerst Sawyer cobot met CE-goedkeuring in de Benelux

Het Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk beschikt als eerste in de Benelux over de Sawyer cobot. Deze eenarmige cobot, bedoeld om samen te werken met de operator, beschikt over CE-certificering. Dankzij zijn krachtgevoelige bewegingssturing en het geïntegreerd visisysteem met twee camera’s, heeft de Sawyer cobot de nodige voeling met machines en set-ups, zelfs wanneer de positie van werkstukken verandert.

Smart & Digital Factory Lab neemt nieuwe cobot van Rethink Robotics in gebruikt

 

Het Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk is een gezamenlijk project van POM West-Vlaanderen en Sirris. Beide organisaties voeren hier voor bedrijf haalbaarheidstesten met cobots uit. In de fabriek van de toekomst krijgt de flexibele automatisering immers een belangrijke rol, onder andere door de inzet van cobots. Deze nieuwe generatie robots is ontwikkeld om de operator te ondersteunen.

 

CE-goedkeuring

Bij de opening van het lab, vorig jaar, was Sirris de eerste in Europa die de Amerikaanse Baxter cobot inzette. Deze veilige en betaalbare cobot beschikt echter niet over CE-markering. Sawyer cobot beschikt hier wel over. Sawyer is door dezelfde mensen ontwikkeld als Baxter, het team van Rethink Robotics. Deze Amerikaanse startup wil met heel nieuwe robotconcepten de manier waarop productie plaatsvindt, veranderen. Recent kreeg Rethink Robotics nog een nieuwe kapitaalsinjectie van 18 miljoen dollar, onder andere van Bezos Expedition, het investeringsfonds van de familie van Amazon-oprichter Jef Bezos.

Verleg grens van automatisering

Met de komst van Sawyer kan Sirris bedrijven een alternatief bieden voor UR en Kuka. Deze flexibele, interactieve cobot is ontworpen om onder meer machines te beladen, printplaten te testen, assemblagehandelingen uit te voeren en andere precieze taken te volbrengen binnen een high-mix low-volume context. Dit zijn typische taken die voorheen moeilijker te automatiseren waren met klassieke industriële robots. De inzet van extra mankracht of uitbesteding van het werk zijn niet altijd een haalbare optie, onder meer door de snelheid en flexibiliteit die productie vandaag vereist. Sawyer speelt precies op deze vraag in: de robot is namelijk ontwikkeld om snel aangepast te worden aan de veranderende productieomgeving. Sawyer is voldoende agile om snel van toepassing te veranderen en taken net zoals mensen uit te voeren.

 

Geïntegreerde krachtsensoren en visiesysteem

De nieuwe cobot is met zijn 19 kg, 7 vrijheidsgraden en 1.260 mm bereik in staat om in typische (eerder nauwe) ruimten en verscheidene opstellingen van productiecellen, ontworpen voor mensen, zijn werk te doen. Dankzij zijn krachtgevoelige bewegingssturing heeft hij de nodige voeling met machines en set-ups, zelfs wanneer de positie van werkstukken verandert. Sawyer kan ook in een minder gestructureerde omgeving werken, zelfs aan taken die een 0,1 mm tolerantie vereisen. De cobot heeft een geïntegreerd visiesysteem, bestaande uit een camera in het hoofd en een Cognex-camera in de pols. Hij is net zoals zijn oudere broer Baxter intuïtief te programmeren.

 

Pin It on Pinterest