Live Industrie 4.0 trekt record buitenlandse bezoekers naar Hannover Messe

Het Fraunhofer IPT heeft op de Hannover Messe gedemonstreerd hoe een productieomgeving in het Industrie 4.0 tijdperk er kan uitzien. Bezoekers van de technologiebeurs konden een product configureren, dat zich vervolgens zelf een weg zocht in de productielijn. Relevante data van elke productiestap wordt aan de digital twin toegevoegd. Deze demo was een van de vele Industrie 4.0 demonstraties op de beurs, die door liefst 75.000 buitenlandse bezoekers, waaronder 6200 Nederlanders, werd bezocht.

 

Fraunhofer IPT laat beursbezoekers connected en adaptieve productie beleven

’s Werelds grootste industriebeurs Hannover Messe is afgesloten met een record aantal buitenlandse bezoekers. Van de in totaal 225.000 bezoekers kwamen er 75.000 van buiten Duitsland. Een record in de 70-jarige geschiedenis van de Hannover Messe. Volgens de beursorganisatie kwamen die vooral omdat de Hannover Messe internationaal gezien wordt als dé beurs voor Industrie 4.0. Vanuit China kwamen de meeste buitenlandse bezoekers: 9000. Nederland was dit jaar goed voor een tweede plek met 6200 bezoekers. India staat met 5300 bezoekers op de 3e plaats.

 

OOk het MKB ontdekt de noodzaak en voordelen van digitalisering, aldus de organisatoren van de Hannover Messe 2017.

 

Meer Europese samenwerking nodig

De Hannover Messe ademt tegenwoordig Industrie 4.0. Volgens Thilo Brodtmann, directeur van de VDMA, is Industrie 4.0 inmiddels het stadium van uitproberen gepasseerd. “Industrie 4.0 levert al concrete voordelen in meerdere toepassingen. De beurs reflecteerde de uitgelaten stemming van de industrie op dit moment.” Klaus Mittelbach, CEO van de Duitse branchevereniging ZVEI, vindt het tijd voor een Europese identiteit als het om digitalisering van de industrie gaat. “Industrie 4.0 is booming. De beurs maakt duidelijk dat de digitalisering vraagt om een Europese identiteit. Er moet snel een digitale unie op topsnelheid komen.”

 

MKB ontdekt smart industry

Opvallend is het beeld over smart industry in het midden- en kleinbedrijf. Regelmatig duiken onderzoeken op waaruit blijkt dat het MKB nog weinig bezig is met digitalisering. Zeker niet in Duitsland. Jochen Köckler, directielid van de Deutsche Messe, trekt deze conclusies in twijfel na de Hannover Messe 2017. “De beurs vertelt een ander verhaal. De MKB bedrijven zijn bezig hun processen te digitaliseren en leggen verbindingen met hun partners. Want ze weten dat hun klanten end-to-end tracking en tracing van elke component verlangen.”

 

adaptive produktion

Bezoekers aan de stand van het Fraunhofer IPT konden zelf beleven wat connected en adaptieve productie in de praktijk betekent.

 

Digital twin ultieme vorm van tracking & tracing

Een goed voorbeeld welke rol digitalisering op dit vlak kan spelen, was te zien op de stand van het Fraunhofer IPT. Dat demonstreerde een connected en adaptief productiesysteem op de beursvloer. Het product zoekt zichzelf een weg door de productie en wordt door het bovenliggend systeem automatisch naar een andere machine gestuurd als een bepaald station niet beschikbaar is. Gelijktijdig met elke bewerkingsstap wordt relevantie productiedata aan de digitale tweeling van het product toegevoegd. Dit gebeurt quasi automatisch, doordat het product bij elke bewerking geïdentificeerd wordt. Data zoals met welke gereedschappen een product wordt gemaakt, trillingen in de machine en andere gegevens worden opgeslagen bij deze digital twin. Hiermee kan later altijd worden teruggekeken met welke procesparameters het fysieke product is gemaakt.

Wie meer wil weten over smart industry in de verspanende industrie, kan half mei bij het Fraunhofer IPT en het WZL in Aken terecht op het Aachener Werkzeugbau Kolloquium.

 

Authors

Gerelateerde artikelen

Top