Made-in-Europe.nu

120 seconden per EMO innovatie

Pitchen is niet iedereen gegeven. 120 seconden om uit te leggen wat jouw innovatie op de komende EMO zo bijzonder maakt, kan knap lastig zijn. Dat hebben 36 EMO-exposanten afgelopen week aan den lijve ervaren. ’s Werelds grootste metaalmachinebeurs gooide de preview voor de pers dit jaar over een andere boeg.

 

Europa dit jaar wereldwijd sterkste groeimarkt voor CNC machinetechnologie

De EMO 2017 in Hannover staat voor de deur. Traditiegetrouw pakt de organiserende VDW (Duitse machinebouwers) een paar maanden van tevoren uit met een persconferentie. Dat was dit jaar een perspreview boven hal 19. Daar pitchten 36 exposanten voor journalisten uit 26 landen. En dat zet meteen de toon voor de komende EMO, die internationaler is dan ooit.

 

Carl Martin Welcker: Europa blijft koploper.

 

Europa trekt de kar

De teller van het aantal deelnemers staat op 2100, een kleine drie maanden voordat de EMO 2017 op 18 september start. “Het aandeel Aziatische deelnemers is verhoogd van 21% naar 25%. Het percentage ligt nu duidelijk boven dat van de vorige EMO in Hannover”, aldus Carl Martin Welcker, commissaris van de EMO Hannover. Anders gezegd, Aziatische machinebouwers vinden het steeds belangrijker zich op het Europese continent te presenteren. Dat is niet helemaal verwonderlijk. Want Europa loopt nog steeds voorop qua verbruik van werktuigmachines en gereedschappen. En dit jaar, blijkt uit cijfers die Welcker presenteerde, groeit de afzet in Europa zelfs het hardst van alle continenten in de wereld. De economen rekenen in Europa op een groei van 4%, in Azië op 3,5% (“China heeft voorgoed het dal achter zich gelaten”). Ook andere Aziatische markten tonen weer lichte groei. En de VS herstellen van de forse daling vorig jaar met een voorzichtige groei van 0,5%. Wereldwijd rekent men op een groei van 3,2%.

 

Huidige metaalbewerkingsvloeistoffen verdwijnen

36 van de ruim 2100 EMO-exposanten presenteerden hun innovaties al tijdens de preview. 120 seconden lang was het podium voor hen alleen. Een paar tellen later klonk onverbiddelijk de gong. In die twee seconden wist Castrol de aandacht te vestigen op het feit dat uiterlijk eind 2018 metaalbewerkers overgestapt moeten zijn op andere vloeistoffen. Dat heeft te maken met de publicatie van de 10e aanpassing van de Europese CLP-regels in mei van dit jaar. Hierdoor zullen vanaf eind 2018 bepaalde additieven als kankerverwekkend worden bestempeld. “Dus zullen de producenten van koelsmeermiddelen deze niet meer gebruiken. Metaalbedrijven moeten komende tijd hun processen gaan omstellen”, aldus de pitcher namens Castrol. De XBB lijn van Castrol kan zonder deze additieven.

 

120 seconden was het EMO podium voor een exposant.

Cimsource

Industrie 4.0 en Internet of Things zullen thema’s zijn die je veel gaat zien op de EMO. Cimsource ontwikkelt al langer het platform om de digital twins van de gereedschappen en gereedschapsamenstellingen beschikbaar te maken CAM-programmeurs. Tools United heeft al een paar honderd gebruikers per dag. Op de EMO lanceert het bedrijf de volgende stap: met één muisklik de digitale gereedschappen fysiek kopen bij de leverancier.

 

DMG Mori: digital manufacturing

Nog meer digitalisering zal er bij DMG Mori te zien zijn. De Japans-Duitse machinebouwer heeft opnieuw de hele hal 2 voor zichzelf. Het motto waaronder DMG Mori zich dit keer presenteert is Path of Digitization. “We tonen het hart van digital manufacturing”, aldus Stine Meyer. Het app gebaseerde Celos systeem speelt hierin een rol, maar eveneens zo’n 30 machines die met automatisering getoond gaan worden. Voor het eerst toont DMG Mori zich ook met een compleet aanbod op het vlak van additive manufacturing. Naast de beide hybridemachines (zowel op basis 5-assig frezen als draaien) zullen er ook de nieuwe poederbed machines te zien zijn die voortkomen uit het belang in Realizer. Tot slot toont DMG Mori acht nieuwe machines voor het eerst. Daaronder twee nieuwe universele 5-assers, een nieuwe CTX 2500 | 700 en de nieuwe NTX 2500.

 

Fresmak toont een innovatieve opspantechnologie die ontwikkeld wordt voor luchtvaarttoepassingen.

Fresmak: T-Grip lijmt als opspantechnologie

Niet alleen de grote concerns kregen op de EMO preview een podium. Juist een aantal kleinere bedrijven kon zich presenteren. Zoals het Spaanse Fresmak dat aan een heel nieuwe opspantechnologie werkt voor luchtvaartonderdelen. Deze worden met een gelachtige substantie, die reageert op warmte, opgespannen. In feite worden de werkstukken verlijmd. Door de temperatuur te verhogen, wordt het werkstuk weer gelost. T-Grip is een EU gesubsidieerd onderzoeksproject, dat nu de testfase ingaat. Bijzonder is dat op een eenvoudige manier complexe en dunwandige werkstukken opgespannen kunnen worden met 1100 N/cm 2 spankracht. Vergeleken met vacuümspannen en magnetisch spannen zijn de kostenvoordelen groot: tussen de 50 en 80 procent. En bij 5-assig bewerken zit de opspanning niet in de weg.

De komende tijd kun je hier regelmatig lezen over andere EMO innovaties. Daarnaast gaan we in het nieuwe Solutions Magazine, een zusje van het Jaarboek Verspanen, in op wat nu echt de belangrijke ontwikkelingen in de verspanende en additieve technologie zijn en wat het antwoord van de EMO deelnemers hierop is.

 

3 comments

Pin It on Pinterest