Made-in-Europe.nu

Laser gaat mechanisch bewerken vervangen

Eén op de twee managers uit de Duitse industrie gaat er vanuit dat lasertechnologie de mechanische materiaalbewerking in klassieke productiesectoren vergaand zal vervangen. Fotonica is volgens 70% van de Duitse industriemanagers een van de grootste aanjagers van Industrie 4.0.

Hoge verwachtingen Duitse managers, blijkt uit onderzoek laserbeurs München

De resultaten komen uit de Laser-World-of-Photonics-Trendindex 2017, een toekomstverkenning uitgevoerd in opdracht van de beursorganisatie Laser World of Photonics 2017. De internationale laserbeurs in München vindt later in juni plaats. De managers uit de Duitse industrie blijken een rotsvast vertrouwen in de mogelijkheden van fotonica te hebben. Want twee op de drie rekent erop dat licht als gereedschap de klassieke productie revolutionair gaat veranderen. Ze dichten daarbij de Made in Germany oplossingen op dit vlak, een sleutelrol toe.

 

Productie automatiseren

Op dit moment zet de meerderheid van de Duitse bedrijven Fotonica en lasergebaseerde systemen in vooral voor lassen, snijden en boren (74%). Daarna volgt optische beeldverwerking (58%). Een meerderheid onderzoekt momenteel al concrete nieuwe toepassingsgebieden voor laser en licht. Daarbij is de overgrote groep geïnteresseerd in systemen waarmee productieprocessen zich laten automatiseren. Gevraagd naar de belangrijkste eigenschappen, zegt 94% de nauwkeurigheid waarmee lichtgebaseerde gereedschappen werken. Nieuwe bewerkingstechnieken voor oppervlakken en deklagen wordt door 79% van de deelnemers genoemd en een iets kleinere groep (73%) noemt als belangrijkste kenmerk het opnemen van machines in onderlinge communicatienetwerken. Liefst 80% van de industriebedrijven wil met de onderzoekswereld samenwerken om de nieuwe technieken verder te ontwikkelen en te implementeren in de bedrijven. “In Europa en vooral in Duitsland heeft zich een uitstekende wetenschappelijke infrastructuur gevormd”, zegt professor Peter Loosen van Fraunhofer Instituut für lasertechniek ILT. “De wetenschap ondersteunt de industrie heel praktijkgericht, effectief en doelgericht bij de introductie van fotonische technologieën.

 

Op de laserbeurs is onder meer de technologie van Nanoscribe te zien. Deze piramide is in werkelijkheid slechts 2 mm hoog.

Materialen pixel voor pixel bewerken

Met name de ontwikkelingen in de ultrakorte pulslaser opent heel nieuwe mogelijkheden voor digitalisering van de productie. Met de nieuwste lasersystemen kan bijna atoom voor atoom materiaal verwijderd worden, zo nauwkeurig zijn deze ultrakorte pulslasers, zoals onder andere Trumpf die toepast. Als je dat vertaalt naar Industrie 4.0, betekent het dat materialen pixel voor pixel bewerkt kunnen worden. Simulatie en digitale processen stemmen meer dan ooit overeen. De lasers voeren de gesimuleerde processen exact uit in de digitale procesketens.

 

Opmars additive manufacturing

De tweede ontwikkeling is de opmars van additive manufacturing, waarin lasertechnologie eveneens een grote rol speelt. Lasers transformeren digitale designs en real life producten. Op de beurs in München is onder andere de technologie van Nanoscribe. Dat slaagt erin om de logo’s van onder andere het KIT in Karlsruhe op de wanden van een piramide aan te brengen, ondanks dat deze slechts 2 mm hoog is.

Laser World of Photonics 2017 biedt als vakbeurs voor de branche een uitgebreid overzicht van de laatste ontwikkelingen in fotonica en de toepassingen. De beurs telt dit jaar rond de 1300 exposanten en verwacht 30.000 bezoekers. Het evenement vindt van 26 tot en met 29 juni plaats in de Messe München, samen met het World of Photonics Congress.

FOTO: Lasertechnologie bij Trumpf

Pin It on Pinterest