Made-in-Europe.nu
Lasea

Sirris start met lasertextureren functionele oppervlakken

Sirris heeft in het Precision Manufacturing Lab een Lasea LS5-1 femtoseconde laser in gebruik genomen. Dit is de eerste in de Benelux. Samen met de industrie wil Sirris toepassingen voor het lasertextureren gaan ontwikkelen. Het creëren van functionele oppervlakken via indirecte laserbewerking opent in tal van sectoren heel nieuwe mogelijkheden.

 

Lasea femtoseconde laser beschikbaar voor applicatie-ontwikkeling bedrijfsleven

Functionele oppervlakken is een van de trends in precisiebewerken, zegt Peter ten Haaf, programmamanager Precision Manufacturing Lab van Sirris leidt. IJsvrije turbinebladen voor windmolens. Zelfsmerende machinecomponenten. Of kunststof spuitgietstukken van PP met een super hydrofoob oppervlak, enkel doordat met een femteseconde laser in het matrijsoppervlak microstructuren zijn aangebracht. Het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. “In het lab bestaat de technologie. Wij willen deze naar de industrie brengen”, zegt hij over de beslissing van Sirris om te investeren in een machine van de Belgische fabrikant Lasea.

Sirris Laser
Peter ten Haaf (links) samen met Olivier Malek bij de nieuwe Lasea femteseconde laser voor het textureren van oppervlakken.

 

Ultrakorte pulslasertechnologie rijp voor het MKB

Lasertextureren is een productietechnologie die rijp is voor de maakindustrie, stelt Olivier Malek, een van de onderzoekers in het project. De forse prijsdaling van laserbronnen, de sterke toename van de vermogens van de femtoseconde lasers en de ultra korte pulsduren maken de technologie betaalbaar en toepasbaar voor kwalitatief hoogstaande bewerkingen. Hij ziet lasertextureren als een vaak zinvoller alternatief voor bijvoorbeeld embossing, microfrezen, etsen of elektrochemisch verspanen. Met name de flexibiliteit van de laser is groot, terwijl de bewerkingstijd relatief kort is. In een eerste vergelijking met het aanbrengen van een structuur met microfrezen (op een Fehlmann Picomax Verso) blijkt het lasertextureren tot vier keer sneller te zijn. De texturen zijn daarbij de helft kleiner dan bij microfrezen: 50 µm versus 100 µm.

 

Lasea machine van Belgische bodem

Sirris heeft een half miljoen euro geïnvesteerd in de Lasea LS5-1 machine, een ultrakorte pulslaser van Belgische bodem. Deze in Luik ontwikkelde en gebouwde machine positioneert tot op nanometers nauwkeurig, beschikt over een 10W laser en pulst met een frequentie van 500 kHz. Hiermee kan men vrije alle materialen bewerken, zelfs glas. Peter ten Haaf en Olivier Malek zien deze technologie aanvullend op coaten. “Het is geen vervanging, maar een aanvulling.” Een demo laat zien dat het een microstructuur op het oppervlak van een spuitgietmatrijs de kunststof spuitgietdelen super hydrofoob maakt. De bewerking van de matrijs op de machine van Lasea duurt 60 minuten.

 

 

laser textureren
Door microstructuren aan te brengen in het matrijsoppervlak wordt het spuitgietproduct (PP) super hydrofoob.

 

Met de industrie applicaties ontwikkelen

Zo’n 30 bedrijven zijn ingegaan op de uitnodiging van Sirris om gisteren de nieuwe technologie live te bekijken. Peter ten Haaf is aangenaam verrast door deze grote interesse. Dit sterkt hem in de gedachte dat lasertextureren echt een technologie is waarmee maakbedrijven een volgende stap kunnen zetten. Sirris gaat met geïnteresseerde bedrijven de haalbaarheid van functionele oppervlakken door lasertextureren onderzoeken. Bedrijven kunnen op basis van de uitkomst beslissen zelf te investeren in de technologie en samen met Sirris de applicatie te ontwikkelen. Op termijn denkt men het lasertextureren te kunnen integreren in de lijn voor massaproductie.

Meer informatie: Sirris Precision Manufacturing Lab

Lees in het Jaarboek Verspanen over surface engineering 

 

1 comment

Pin It on Pinterest