Made-in-Europe.nu

Duitsland middenmoter met digitalisering

Duitsland mag dan hoog scoren qua innovatie, als het om digitalisering gaat is het industrieland bij uitstek slechts een matige middenmoter. Op een lijst van 35 onderzochte landen, staat Duitsland op plek 17 als het om digitalisering gaat. Dat blijkt uit een onderzoek door BDI en acatech. Al het gepraat over Industrie 4.0 levert nog weinig tastbare resultaten in de productiesector.

 

Plek 4 qua innovatiesysteem, maar 17e op digitaliseringsranglijst

Dat blijkt uit een onderzoek naar de innovatiekracht van 35 landen, uitgevoerd in opdracht van BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) en Acatech (Duitse academie van techniekwetenschappen) Zij hebben de innovatiekracht van 35 landen laten onderzoeken.

 

Innovatiesysteem België beter dan Duitsland

Op de totaalscore van het innovatiesysteem van een land, staat Duitsland op een 4e plek. Het staat direct na België dat als 3e scoort op de innovatie indicator als geheel. Zwitserland heeft het beste systeem. Nederland staat in dit lijstje op de 10e plaats. Deze indicator meet de mogelijkheden die een land heeft om innovaties tot stand te brengen en te gebruiken. Hierbij wordt gekeken naar zowel de investeringen in het innovatiesysteem als de opbrengst. De onderzoekers zeggen dat Duitsland en België elkaar weinig ontlopen op dit punt. De landen scoren goed op alle vijf de onderdelen van de indicator, maar blinken nergens in uit.

 

Duitsland is een middenmoter als het om digitalisering gaat.

Mist Duitsland de digitale revolutie?

De traditionele markten veranderen steeds meer in platformen. Waar dit gebeurt, kan digitalisering bestaande waardeketens disruptief veranderen. Succesvolle businessmodellen worden verdrongen door nieuwe platformen. Vaak zijn het start ups en buitenlandse bedrijven die hier scoren omdat ze sneller reageren op de kansen die digitalisering biedt. Daarom moeten ook bedrijven zich meer met deze ontwikkelingen bezig gaan houden en zich voorbereiden. Om zicht te krijgen op hoe landen op dit punt scoren, hebben de onderzoekers een digitaliseringsindicator ontwikkeld, bestaande uit 66 deelindicatoren. En dan blijkt Duitsland opeens een middenmoter op plaats 17. De afstand tot de kopgroep van 11 landen, waaronder de VS, Groot Brittannië, de Scandinavische landen, de VS én Nederland is groot, aldus de onderzoekers. Op gelijk niveau als Duitsland bevinden zich Frankrijk en Japan.

 

Zo scoren de verschillende landen per deelgebied van de indicator.

 

Nederland top in digitale businessmodellen

Met name als het om de infrastructuur voor digitalisering gaat, scoort Duitsland slecht: 39 punten vergeleken met 85 voor de VS. Met name bij kleine bedrijven en weinig technologie intensieve sectoren is het gebruik van digitale tools in de bedrijfsvoering gering. Opvallend citaat in het rapport: “Ook als het om ‘informatinalisering’ van productieprocessen gaat, gebeurt dit absoluut niet zo intensief als je op basis van de discussie over Industrie 4.0 zou vermoeden.” Het vele gepraat over Industrie 4.0 slaat blijkbaar dus niet aan bij bedrijven, of wordt op zijn minst niet omgezet in daden. Nederland scoort volgens het rapport internationaal heel goed in digitale businessmodellen: 92 punten tegenover 49 voor Duitsland.

 

Oproep aan nieuwe regering

De opdrachtgevers voor het onderzoek roepen de volgende Duitse regering alvast op om nog meer te investeren in innovatie en fiscale maatregelen in te voeren die je in bijna alle Europese landen hebt om innovatie te stimuleren. Maar vooral moet de nieuwe regering werk gaan maken van een versnelling van de digitale transformatie. “Met Industrie 4.0, smart services en zelflerende systemen hebben we in Duitsland goede concepten voor de digitale transformatie”, zegt acatech president Henning Kagermann. Scholing en vervolgopleidingen, IT security, nieuwe business modellen en een initiatief om het mkb mee op sleep touw te nemen moeten topprioriteit krijgen bij de nieuwe Duitse regering.

Hier kun je de hele studie lezen.

 

1 comment

Pin It on Pinterest