Vooral dankzij veel investeringen in de aerospace industrie heeft Makino Europe een goed jaar achter de rug. Voor heel Europa is er een groei van de orderintake gerealiseerd van 70%. Verspanende bedrijven in Spanje, Zuid Frankrijk en Italië hebben fors geïnvesteerd in Makino machines. Ook in het nieuwe gebroken boekjaar zijn de vooruitzichten voor de Europese markt positief.

 

Productie méér dan 400 machines per maand

Dat heeft Makino Europe topman P. Anders Ingemarsson bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst in Kirchheim unter Teck. Hij presenteerde daar de resultaten van het net afgesloten boekjaar 2016/17 en kondigde alvast een aantal belangrijke innovaties op de EMO aan. “Wij denken dat die nieuwe producten de tweede helft van dit jaar en ook volgend jaar een boost gaan geven. We rekenen op een solide groei.”

 

Anders Ingemarsson

Makinio Europe CEO P. Anders Ingemarsson: positieve vooruitzichten.

Italiaanse markt groeit zeer snel

Wereldwijd heeft Makino de omzet gerekend in Japanse Yens licht zien dalen; in lokale valuta steeg deze lichtjes. De daling is toe te schrijven aan de behoorlijke omzetdaling in Japan (- 7,1%). In alle andere delen van de wereld zijn nieuwe records geboekt, waarbij de omzet op het Amerikaanse continent met 10,3% groeide, in Europa met 8,5% en in Azië (exclusief Japan) met 4,2%. Momenteel bouwt Makino maandelijks meer dan 400 machines, waaronder 10 grote MAG’s. Daarnaast worden er elke maand nog eens 600 spindels in de fabriek in Atsugi geproduceerd. Omdat de Zuid-Europese luchtvaartindustrie zo sterk is aangetrokken, heeft Makino Europa Italië afgesplitst van Spanje en Portugal. Anders Ingemarsson, president en CEO Makino Europe: “Italië komt van een heel laag niveau en groeit veel sneller dan wij verwacht hadden. Dat komt met name door de aerospace industrie.” Deze bedrijven maken gebruik van de incentives die de Italiaanse overheid voor investeringen beschikbaar stelt. Om de markten beter te kunnen bedienen, zit er voor Italië een eigen team applicatie engineers.

 

Mede dankzij de aantrekkende luchtvaartindustrie in Zuid-Europe is Makino Europe flink gegroeid.

3D printen en Industrie 4.0

Uiteraard kwam ook het onderwerp additive manufacturing ter sprake. Anders Ingemarsson was daar kort over. “We volgen het met veel interesse.” Omdat het een near net shape technologie is, zal het effect hebben op de verspanende industrie. Maar: het blijft een aanvullende techniek, geen vervangende. “We zien potentieel nieuwe maakprocessen ontstaan rond AM, eerder dan dat het het ene of het andere wordt.”

Makino in Nederland: Produtec

Makino in België: Machinimmo