Made-in-Europe.nu
Okuma Laser EX

Okuma integreert lasertechnologie in 5-asser

Op de EMO 2017 introduceert Okuma een heel nieuw type machine: de Laser EX lijn. De machinebouwer combineert lasertechnologie met 5-assig verspanen. Naast 3D metaalprinten kan de laser gebruikt worden voor het lokaal harden van werkstukken. Voor de laser wordt gebruik gemaakt van een Trumpf laserbron.

 

Laser EX lijn kan naast metaalprinten ook laserharden en coaten

Okuma zet in op nog meer compleet bewerken in één opspanning. De Japanse machinebouwer spreekt zelf over laser-infused super multitasking verspanen. De eerste machine uit de nieuwe Laser EX lijn is de MU-6300V Laser EX. De basis is dus het 5-assig bewerkingscentrum. Door de integratie van de Trumpf laserbron kun je met deze machine speciale features opbouwen op bestaande werkstukken. 3D metaalprinten is echter slechts één toepassing van de laser. Een andere is warmtebehandeling, bijvoorbeeld het lokaal harden. Ook qua mechanische bewerkingen breidt Okuma het begrip multitasking uit. De machine kan namelijk eveneens ingezet worden voor slijpbewerkingen.

 

Okuma Laser EX
Dit soort producten kunnen nu compleet in een opspanning bewerkt worden, inclusief lasercladden, harden en 3D metaalprinten.

Multus met geïntegreerde laser

De tweede machine waarin de laser een rol gaat spelen is de Multus U5000. Hieraan wordt eveneens het slijpen van werkstukken uit onder andere Inconel toegevoegd. En ook op de Multus U5000 kan de laserbron geplaatst worden, waardoor de machine de toevoeging Laser EX krijgt. Toepassingen van de laser zijn zowel het aanbrengen van deklagen op de metalen componenten als het additief opbouwen van de Laser Metal Deposition technologie. Op de EMO demonstreert Okuma de derde laserbewerking: het harden.

Okuma met grootste machine naar de EMO

Andere nieuwe machines op de EMO-stand zijn de Multus B250II, met het grootste Y-as bereik in deze klasse; de nieuwe precisieslijpmachine GA26W en de nieuwe draaibanken V920EX, Genos L200 en L300. Deze laatste machine wordt in ene uitvoering met robotbelading getoond. Eyecatcher in Hannover wordt ongetwijfeld het MU-10000H bewerkingscentrum. Dit is de grootste 5-asser van Okuma en de grootste machine die het concern ooit op een beurs heeft getoond. Het is tevens een van de snelste grote trunnion type 5-assige machines ter wereld, ontwikkeld voor het zwaar verspanen van onder andere titanium en nikkel gebaseerde legeringen. De machine heeft is de X-as een bereik van 1550 mm, Y-as van 1600 mm en Z-as van 1600 mm. De tafel (1500 mm doorsnede) kan met maximaal 2500 kilo worden belast.

In de Benelux vertegenwoordigt Gelderblom Okuma

 

1 comment

Pin It on Pinterest