Made-in-Europe.nu
Dream hall

TU Delft wil 2e D:Dream hall openstellen voor bedrijven

De TU Delft heeft plannen om een 2e D:Dream hall te openen. Hier moeten dan niet alleen ‘ervaren’ studententeams aan de slag gaan met projecten zoals de Hyperloop, de Nuna solarauto of de racewagen van het Students Formula E team. Ook bedrijven moeten hier terecht kunnen. Dat heeft Frans van der Meijden, manager Dream hall bij de universiteit, gezegd.

 

Fab Lab achtig concept brengt universiteit en bedrijfsleven bijeen

Hij deed zijn uitspraken aan het einde van een persmeeting met vier van de 19 succesvolle studententeams van de TU Delft. Deze ontmoeting was georganiseerd door Dassault Systèmes Benelux, sponsort van veel teams. Studententeams die in de Deam hall op de Delftse campus aan hun innovaties werken, lichtten hun werkwijze toe en gingen in op het gebruik van zowel Catia als het 3DExperienceplatform. Dagdromen doen de studenten er overigens absoluut niet. Dream is een acronym voor Dream Realization of Extremely Advanced Machines.

 

Beneden in de hal van de huidige Dream hall staan enkele van de succesvolle producten die de studenten uit Delft hebben ontwikkeld.

 

Studententeams TU Delft erg succesvol

De studententeams zijn een groot succes. Niet alleen qua leerschool voor de studenten, die met tot wel meer dan 70 man in één team een jaar lang aan zo’n innovatieproject werken. Ook voor de universiteit is het initiatief succesvol. De D: Dream hall, waarin de machines staan waarmee de studenten aan hun producten kunnen werken, zit dan ook helemaal vol. “Daarom werken we aan plannen voor een tweede hal”, aldus Frans van der Meijden. Die komt in ieder geval niet op de campus, wel in Delft. De universiteit wil in de tweede hal de studenenteams onderbrengen die al enige ervaring hebben. Sommigen werken al vele jaren in wisselende samenstellingen aan de projecten.

 

Fab Lab brengt universiteit en bedrijfsleven bijeen

Met de nieuwe hal, volgens Van der Meijden een soort Fab Lab, wil de universiteit eveneens meer toegang zoeken tot de maakindustrie in de regio. Jonge bedrijven zouden zich er kunnen vestigen en van de productiecapaciteit en diensten gebruik maken. Ook de industrie in de regio zou terug kunnen vallen op de machines die in de Dream hall 2 beschikbaar komen. Ze kunnen er dan productiecapaciteit huren, bijvoorbeeld als ze in een innovatietraject zitten of bepaalde technologie nog niet in eigen huis hebben.

 

TU Delft
De huidige hal zit qua capaciteit vol, daarom wil de TU Delft een tweede Dream hall opzetten.

Opening voorzien najaar 2018

Hoewel de keuze voor de huisvesting nog gemaakt moet worden, wil de universiteit Dream hall 2 in september 2018 in gebruik nemen. Vanaf dat moment kunnen dus nog meer teams van engineering studenten praktijkervaring op doen, iets dat zeer leerzaam is aldus de reacties van de studenten. Ze ontdekken er bijvoorbeeld de maakbaarheid van hun concepten en ontwerpen.

Sinds 1 juli exposeren afwisselend teams met hun creaties in de stationshal in Delft.

 

Pin It on Pinterest