Made-in-Europe.nu

FFG-topman: communicatiestandaard robotica nodig

Er is dringend behoefte aan een brede communicatiestandaard voor robotica, zodat robots eenvoudig kunnen worden ingebed in het Industrial Internet of Things en kunstmatige intelligentie (AI). Die oproep komt van Ren C Luo, chief technology officer bij de Taiwanese machinebouwgroep Fair Friend Group. Zonder deze vergaande integratie van robots, IoT en kunstmatige intelligentie, kan de maakindustrie nooit het maximale uit het komend Industrie 4.0 tijdperk halen.

 

FFG neemt met motto Focus on smart production complete hal 14 op EMO in

De Taiwanese Fair Friend Group is een van ’s werelds grootste fabrikanten van CNC machines. Onder de vleugels van de groep opereren onder andere een aantal voormalige merken van MAG en Italiaanse fabrikanten zoals Jobs, Rambaudi en Sigma. Om de omvang van de groep te benadrukken, heeft FFG op de komende EMO 2017 de complete hal 14 afgehuurd. Hier presenteert de machinebouwer meer dan 40 machines en complete, geautomatiseerde bewerkingscellen. Het motto waarmee FFG naar de EMO gaat is Focus on smart production.

 

Toename samenwerking mens en robot

FFG ziet veel kansen voor smart industry. Maar wil Industrie 4.0 echt tot synergievoordelen in de productieomgeving leiden, moeten robots gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden, meent Ren C Luo. Vandaar zijn oproep voor standaardisatie zodat robots van verschillende fabrikanten eenvoudig in een smart industry productieomgeving geïntegreerd kunnen worden. Luo is behalve CTO van Fair Friend Group ook als hoogleraar verbonden aan de National Taiwan University. Hij deed zijn uitspraak onlangs op een duobeurs voor elektronica en intelligente robotica en automatisering. Luo ziet komende jaren tevens de samenwerking tussen operators en robots toenemen.

 

Eerdaags méér servicerobots dan industriële

Door de snelle opmars van kunstmatige intelligentie ziet hij in de nabije toekomst het aantal service robots sneller groeien dan de industriële versies. Op dit moment is nog 70% van alle robots een industrie robot. Die verhouding gaat veranderen. Over niet al te lange tijd zijn er meer servicerobots. Op dezelfde conferentie sprak ook Tsai Feng-chun, bestuursvoorzitter van de Taiwanese robotfabrikant Shang Ye Enterprise. Zijn onderneming wil uiteindelijk robots geschikt maken voor zowel industriële als service georiënteerde activiteiten. De meeste sprekers op het event waren het met elkaar eens dat bedrijven die de integratie van robots, IoT en Ai het snelst oppakken, als eerste kunnen profiteren van de winst die dit voor de businesskant van de onderneming oplevert.

 

Pin It on Pinterest