Made-in-Europe.nu
machine interface

KIT adapter laat machines met elkaar communiceren

Informatie-uitwisseling tussen machines, apparaten en softwareprogramma’s, dat is een van de kernthema’s in Industrie 4.0. Alleen: dikwijls spreken deze systemen een andere taal. Om dat probleem op te lossen heeft het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) een adapter ontwikkeld. Een machine interface die onderdelen van een productie-afdeling eenvoudig met elkaar verbindt.

 

Adapter lost connectiviteitsprobleem verschillende systemen op

CNC machines en onderdelen van een intelligente, genetwerkte productie worden verondersteld informatie uit te wisselen over de huidige status van productie. Op basis hiervan kunnen dan beslissingen worden genomen. Industrie 4.0 is in de praktijk echter vaak weerbarstiger dan op papier. Want afgezien van het feit dat de systemen vaak een andere taal spreken, is de informatie regelmatig niet datgene men wil uitwisselen. Dat betekent extra kosten en tijd om de machines en systemen te ‘vernetten’ met elkaar.

 

PC als machine interface tussen sensoren en actuatoren

“ Wij hebben de overhead, nodig om componenten en productiefaciliteiten te verbinden met elkaar, willen verminderen”, zegt David Barton van het Institute of Production Science, onderdeel van het KIT. In het Secure Plug and Work project hebben ze daarom een adapter ontwikkeld die de spraakverwarring oplost. “Onze adapter verstuurt meetwaarden zowel als data als hun betekenis”, legt Barton uit. Een kleine PC wordt gebruikt als interface om sensoren en actuatoren die hun signalen omzetten in mechanische bewegingen met elkaar te verbinden. De computer combineert de sensorsignalen met een beschrijvingbestand om het netwerk te voorzien van actuele informatie over het apparaat. “Met deze beschrijving kan de machinebesturing zich individueel aanpassen aan de componenten die in de machine zijn ingebouwd. “

 

Authenticiteit gecontroleerd

De adapter is voorzien van een extra’ dongle’. Deze bevestigt de authenticiteit van de componenten. Voor productiebedrijven is het nu zeer eenvoudig om een bewerkingsmachine te modificeren of uit te breiden door verschillende componenten via een universele interface met elkaar te verbinden zonder het risico te lopen dat onbevoegden met de opties kunnen knoeien. Bij de ontwikkeling heeft het KIT samengewerkt met onder meer IOSB en Fraunhofer ISI en met fabrikanten zoals MAG en Schunk. De adapter is inmiddels in de praktijk getest.

Op de EMO 2017 worden de resultaten voor het eerst aan het grote publiek getoond.

Pin It on Pinterest