Made-in-Europe.nu

De EMO van de industriële IoT platformen

Connecting systems for intelligent production is de ondertitel van de EMO 2017. Deze ondertitel is niet voor niets gekozen. Industrie 4.0 krijgt stilaan handen en voeten in de productieomgeving. Deze EMO wordt de beurs van de industriële internet (IoT) platformen voor de metaalindustrie.

 

Industriële IoT platformen breken definitief door in de industrie

“Voor de consument zijn er al meer dan 200 Internet of Things platformen”, zegt professor Thomas Bauernhansl van het Fraunhofer IPA. “Nu komen ze naar de industrie, omdat we de virtuele modellen kunnen verbinden met de reële machine. Hoe beter we verbinden, hoe meer realtime simulatie we kunnen doen.”

 

Kennis delen via platform

Een hoteleigenaar die zich niet bij een van de grote internetplatformen heeft aangesloten, zal extreem creatief moeten zijn om zijn kamers nog te verhuren. En je kunt Uber en AirBnB om veel redenen vervloeken, ze hebben een positie in de markt én miljoenen gebruikers. De platformen in de industrie zien er anders uit, maar in wezen doen ze hetzelfde. Ze koppelen machines aan software in de cloud; software van de machinebouwers zelf of van derden. Of ze koppelen uitbesteders aan toeleveranciers. Of ze brengen kennis bijeen, zoals professor Frank Barthelmä, directeur van GFE – Gesellschaft für Fertigungstechnik und Entwicklung Schmalkalden e.V, voorspelt. Hij pleit zelfs voor een datapool die verspaners kunnen gebruiken om sneller te leren door ervaringen van anderen. “Zodat niet iedereen telkens opnieuw het wiel moet uitvinden. Met name bij het verspanen van nieuwe materialen is het toenemend belangrijk dat we de regelkring in de besturing sluitend maken.” Een van de projecten waar hij zelf bij betrokken is, is het Dyna-Tool project, dat op de EMO tijdens het forum Innovative Solutions for Industry 4.0 wordt toegelicht.

Lees ook hoe Siemens een eigen verspanende fabriek connected maakt en tot verrassende ontdekkingen komt

 

Kunstmatige intelligentie

Er speelt nog een ontwikkeling: kunstmatige intelligentie. Fanuc heeft verleden jaar het Field platform voor het eerst getoond. Dit platform gaat nog veel verder dan het monitoren van machines. Een van de toepassingen waar Fanuc samen met onderzoekers van de universiteit van Tokio aan werkt, is deep learning. De besturing is zo intelligent, dat de robot leert van grijpen en na een aantal keren misgrijpen weet hoe de producten op te pakken. Via het platform deelt de Fanuc robot deze kennis direct met andere Fanuc robots die op Field zijn aangesloten. “Ze voegen een neuraal netwerk aan hun IT architectuur toe”, legt Bauernhansl uit. Het lijkt misschien net als de zelfrijdende auto science fiction. Een toekomstbeeld dat nog ver weg is van de realiteit. Bauernhansl betwijfelt dat. “Dit komt snel en massaal.”

 

Komt er een Google of Microsoft?

Daarom moet de sector open worden, systemen openen voor anderen. Want een Android of IoS platform voor de smartphone, zoiets kan ook zomaar ontstaan voor de maakindustrie. “De kans dat een derde partij zich zo’n platform toe eigent is reëel, omdat grote IT bedrijven er sterk op insteken.” DMG Mori en Siemens om twee voorbeelden te noemen hebben die boodschap begrepen. DMG Mori heeft vorige week met partners het Aadamos IoT platform gelanceerd, Siemens koppelt op de EMO 200 machines aan het eigen internetplatform Mindsphere. Grote concerns zoals Microsoft investeren momenteel echter miljarden in de platform economie. Als zo’n platform de schaalgrootte benut om inkoop van machines voor de gebruikers te bundelen, verliest de machinebouwer zijn direct contact met de klant, waarschuwt Bauernhansl. “Het platform geeft het schaaleffect dan door aan de klant. De machinebouwer wordt een commodity leverancier. Of trekt zich terug in een kleinere niche. Dat is een groot risico.”

Lees meer over de internetplatformen voor de maakindustrie in Solutions Magazine

1 comment

Pin It on Pinterest