Made-in-Europe.nu

DMG Mori: groei software en aerospace vangen daling CNC machines automotive op

Bij DMG Mori houdt de top van de onderneming er terdege rekening mee dat de automobielindustrie minder CNC machines gaat afnemen. Dat heeft alles te maken met het elektrisch rijden. Topman Masahiko Mori verwacht dat het aandeel van de automobielindustrie in de omzet gaat afnemen van 25% nu naar 15% over een jaar of 20.

 

Machinebouwer rekent op fors minder verkopen aan automotive industrie

 

Dramatisch is dat niet. Bovendien verloopt dit geleidelijk. “Maar we moeten nu wel handelen”, aldus Mori. Daarom zoekt de fabrikant duidelijk naar nieuwe afzetmarkten. Software is er daar één van. Het aantal apps voor Celos is ondertussen uitgebreid tot 26. Tot de sofware oplossingen behoren ook de frees- en draaicycli waarmee de productiviteit verbetert. Daarmee kan er nog fors gegroeid worden. Het totaal aanbod van 28 programmacycli wordt de komende tijd verder uitgebreid. Er komen onder andere eenvoudig te gebruiken cycli voor het meten van de producten, de handling, monitoring. Momenteel haalt de machinebouwer 20 miljoen euro omzet uit de verkoop van technische cycli voor de verschillende machines. Dat kan zeker naar 50 miljoen euro per jaar. “Wij verdienen er geld mee en de klant ook”, aldus Christian Thönes, bestuursvoorzitter van de Duitse tak.

 

 

Nieuwe gantry goed voor 100 miljoen in 1e jaar

Maar DMG Mori wil ook met hardware nieuwe marktsegmenten aanboren. Over sommige segmenten is het management echt optimistisch. Een van die nieuwe machines is de DMU 200 Gantry, een compacte portaalfreesmachine met volledig afgedekte bewerkingsruimte. Masahiko Mori: “Veel verspaners gebruiken lange bridgetype CNC machines die open zijn. Wij halen met onze nieuwe DMU 200 Gantry die volledig gesloten is een 5 keer hogere productiviteit.” Van momenteel 0 euro omzet in dit type, verwacht de fabrikant komend jaar voor meer dan 100 miljoen euro aan de nieuwe gantry machines te kunnen verkopen.

 

Het Excellence Center Aerospace presenteerde zich op de EMO met oplossingen voor de aandrijfcomponenten van vliegtuigen.

 

Vertandingen op NTX

Vertandingen draaien op een NTX is een andere nieuwe toepassing die de machinebouwer voor ogen heeft. De nieuwe generatie NTX moet het produceren van bijvoorbeeld vertandingen op kl;assieke vertandingsmachines gaan vervangen. “We hebben de conventionale geartechnologie niet meer nodig”, aldus Mori.

 

Christian Thönes, CEO van de Duitse tak, en Masahiko Mori, CEO van DMG Mori.

 

Nog meer automatisering

En wat te denken van automatisering. Op de EMO toonde DMG Mori verschillende automatiseringsoplossingen uit eigen huis. Dat aantal zal nog verder gaan toenemen. Christian Thönes verwees in dit opzicht naar een recente studiedag van Duitse en Japanse engineers, waarbij het topmanagement een statement voor de komende jaren heeft gemaakt. “Elke machine van DMG Mori moet snel en tegen een goede prijs automatiseerbaar zijn.” De Duitse en Japanse engineers in de ontwikkelafdelingen zullen hun kennis nog meer gaan uitwisselen.

 

1 comment

Pin It on Pinterest