Made-in-Europe.nu
EVO-tech

Filament Metal Printing: instap metaalprint techniek op EMO

3D metaalprinten zal dit jaar voor menig EMO bezoeker een belangrijke innovatie zijn. Veel aandacht zal er uit gaan naar de poederbed 3D metaalprinters. En de hybridemachines. Het Oostenrijkse EVO-tech laat in Hannover zien dat het instappen in 3D metaalprinten met relatief lage investeringen kan. EVO-tech demonstreert namelijk het Filament Metal Printing, met een nieuw materiaal van BASF.

 

EVO-tech 3D print met Ultrafuse 316LX componenten met MIM kwaliteit

BASF heeft een nieuw filament ontwikkeld, Ultrafuse 316LX. Het filament is voor meer dan 80% gevuld met metaalpoeder (RVS) maar desondanks zeer flexibel. Samen met de Oostenrijkse fabrikant van 3D printers is het materiaal afgelopen jaar uitvoerig getest. Het kan op een FDM printer worden verwerkt. EVO-tech heeft onlangs een seminar georganiseerd waarin het metaalprinten met de FDM machine uitvoerig werd gedemonstreerd. Ook op de EMO in Hannover gaat men het Filament Metal Printing demonstreren. Hiermee zijn heel nieuwe geometrieën mogelijk, maar zakken eveneens de kosten van het 3D metaalprinten enorm. De machines van EVO-tech liggen in de prijsklasse onder de 20 mille.

 

Voldoet aan DIN EN ISO norm 3369

Het proces lijkt enigszins op Metal Injection Molding. Alleen zijn er geen matrijs en spuitgietmachine nodig. Na het printen wordt de polymeerbinder uit de groene werkstukken katalytisch verwijderd, wat sneller gaat dan het thermische ontbinden. Vervolgens worden de werkstukken in een standaard industrieoven geplaatst voor het sinterproces. Dat gebeurt bij een temperatuur van 1360 graden C onder waterstof of vacuüm. Hierdoor smelten de metaaldeeltjes aan elkaar. Dat levert een krimp van 20% op. Uiteindelijk komt de dichtheid gemeten met de DIN EN ISO norm 3369 op een waarde van 7,83 g/cm3, wat identiek is met MIM componenten uit RVS. Het Filament Metal Printing proces levert RVS componenten op die direct inzetbaar zijn. Zijn er nauwkeurigere toleranties of betere oppervlakteruwheden nodig, dan is het materiaal goed genoeg om mechanisch nabewerkt te worden.

EVO-tech demonstreert het Ultrafuse filament in hal 27 op een EVO-lizer 3D printer.

Klik hier voor gratis toegangskaarten voor de EMO 2017

Pin It on Pinterest